ΔΝΤ: Βλέπει ανάκαμψη αλλά και υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα το 2012.

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Απρίλιος 2011
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εφαρμόζουν πολύ δύσκολα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή την ανακοίνωση των προβλέψεων του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία. Taxheaven.gr

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα προγράμματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας βασίζονται στην υπόθεση ότι οι δύο χώρες θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Επιπλέον στην έκθεση σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο με την ποιότητα των κεφαλαίων να είναι αβέβαιη και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ένα τείχος δημόσιου χρέους κοντά στη λήξη. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, κάνει τις τράπεζες ιδιαίτερα ευάλωτες σε πιέσεις που δέχονται κατά τη χρηματοδότησή τους στη χονδρική αγορά χρήματος.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Ελλάδα και τα βασικά μακροικονομικά μεγέθη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα περιοριστεί φέτος στο 3% έναντι 4,5% πέρυσι ενώ το 2012 θα σημειώσει η οικονομία ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

Η ανεργία θα φθάσει φέτος το 14,8% έναντι 12,5% πέρυσι και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο του χρόνου φθάνοντας στο 15%.

Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος σταδιακά, από 4,7% πέρυσι σε 2,5% φέτος και θα περιοριστεί στο 0,5% του χρόνου.

Και τέλος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί σε 8,2% φέτος από 10,4% πέρυσι ενώ του χρόνου θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 7,1%.

Πηγή Κέρδος