Διχασμός για τα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Απρίλιος 2011
Διαφωνίες στην Ευρωζώνη σχετικά με τα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους. Taxheaven.gr

Ούτε χρήσιμη ούτε απαραίτητη χαρακτήρισε την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, στην συλλογή των φόρων, στη δημοσιονομική πειθαρχεία στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προειδοποιεί για επικείμενο έλεγχο των δαπανών του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να περιορίσει το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Σοβαρή διαφωνία έχει προκύψει ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Τρισέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, διαφωνία αυτή καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου.

Εκτός από τον Τρισέ, στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη συμπεριφορά του Τρισέ στην αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίου υπερβολική και έως ένα βαθμό αναξιόπιστη.

www.kathimerini.gr