Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυξήθηκαν στο 1,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ - Ακριβαίνουν τα δάνεια

Σε αύξηση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με την κίνηση αυτή γίνεται πλέον μεγαλύτερο το βάρος για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που εφαρμόζουν ήδη αυστηρά προγράμματα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους τους, σημειώνουν οι αναλυτές. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες των χωρών αυτών να πετύχουν την επιστροφή τους σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα τριών ετών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το 2011.

Η άνοδος του επιτοκίου του ευρώ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της Πορτογαλίας να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών.

Ο κίνδυνος είναι τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και η νέα ενίσχυση του ευρώ – το ενιαίο νόμισμα ήδη γνωρίζει άνοδο 7% έναντι του δολαρίου αυτό το έτος και σημείωσε νέο υψηλό 14 μηνών ξεπερνώντας τα 1,43 δολ.- να επιτείνουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σημειώνουν αναλυτές που βλέπουν με σκεπτικισμό την απόφαση της ΕΚΤ για ομαλοποίηση της πολιτικής της.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο