Αποτελέσματα live αναζήτησης

30 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και 30 δισ. αναδιάρθρωση χρεών

8 Απρίλιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις παλαιών δανείων ώστε να λειτουργήσουν ως «σωσίβιο ρευστότητας» σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα έχουν δανειστεί περίπου 117 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα στεγαστικά ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ. και τα καταναλωτικά σε 34,7 δισ. ευρώ
Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και οι μαζικές αιτήσεις για ρύθμιση από τους δανειολήπτες συνθέτουν την απαισιόδοξη εικόνα που επικρατεί στην πραγματική οικονομία. Η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί περικόπτονται και η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς. Η πιστωτική ασφυξία είναι αποτέλεσμα και του αποκλεισμού των τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω των διεθνών χρηματαγορών, η οποία θα τους επέτρεπε χορήγηση νέων δανείων και κατά συνέπεια ρευστότητα στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι από κάποιες τράπεζες καταβλήθηκαν προσπάθειες για το άνοιγμα των αγορών, έστω και μερικώς, τα έντονα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας διατήρησαν τη διεθνή διατραπεζική αγορά κλειστή για τη χώρα και τις τράπεζες.

«Σωσίβιο ρευστότητας»


Ο περιορισμός της ρευστότητας των τραπεζών προκαλεί την αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν ιδιώτες και επιχειρήσεις που ζητούν νέα δάνεια, αλλά και ρυθμίσεις των παλαιών τους δανείων για να λειτουργήσουν ως «σωσίβιο ρευστότητας» σε αυτήν την παρατεταμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ηδη, τα δάνεια που χτύπησαν «κόκκινο» μέχρι το τέλος του 2010 ανήλθαν σε 30 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων περίπου ισόποσης αξίας. Δηλαδή, επιπλέον 30 δισ. ευρώ δάνεια καθυστερούνταν οι πληρωμές τους. Ετσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 10 δισ. ευρώ προστέθηκαν το 2011 στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η αύξηση των δανειοληπτών όλων των κατηγοριών που αδυνατούν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους είναι ραγδαία. Από το 2008, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Από το 5,3% το 2008 έφτασαν το 10,5% στο τέλος του 2010. Στο εννεάμηνο του 2010 ήταν 10% και 9% στο εξάμηνο της ίδιας περιόδου. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2009 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρισκόταν στο 7,7%. Η αύξηση του ποσοστού μόλις κατά 0,5% σε ένα δυσμενές τρίμηνο -με την ανεργία να εκτοξεύεται και τους μισθούς να περικόπτονται- οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες όταν οι καθυστερήσεις καταβολής της δόσης πλησιάζουν τις 90 μέρες, επικοινωνούν με τους πελάτες τους και προχωρούν σε ρύθμιση. Τα δάνεια σε καθυστέρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 στην Alpha Bank ανήλθαν σε 8,5% από 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,3% το α' τρίμηνο του 2009.

Για τη Eurobank το δ' τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 9,6% από 9% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,9% το α' τρίμηνο του 2009. Στην Εθνική έφτασε το 8,5% στο τέλος του 2010 από 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,5% στο α' τρίμηνο του 2009. Στην Πειραιώς τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 7,6% το 2010, έναντι 6,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,1% το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οι προβλέψεις που πραγματοποίησαν οι τράπεζες ως ποσοστό του ενεργητικού τους ανήλθαν σε 1,86% για την Alpha Bank, στο 2,34% για τη Eurobank, στο 2,06% για την Εθνική και στο 1,86% για την Τράπεζα Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό προβλέψεων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών, ανήλθε σε 7,33 δισ. ευρώ.

Αυξητική τάση
Για το 2011 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 12,5% και για το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 14%. Και τούτο διότι το 2012 εκτιμάται ότι θα «πιάσουν ταβάνι» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς υπάρχει χρονική υστέρηση δύο τριμήνων στις επισφάλειες και κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η επιχειρηματική πίστη και η καταναλωτική είναι οι δύο κατηγορίες στις οποίες εστιάζουν τις ανησυχίες τους οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, το 15% των επιχειρηματικών χορηγήσεων είναι επισφαλή δάνεια, ή αλλιώς δάνεια συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Εκτιμήσεις, ωστόσο, αναφέρουν ότι εάν δεν είχαν προχωρήσει οι τράπεζες σε χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό επισφαλών δανείων θα μπορούσε να έχει φτάσει και το 35%.

Στα καταναλωτικά δάνεια, οι επισφάλειες έφτασαν το 20% ή 7 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια. Οσον αφορά τα στεγαστικά, στο «κόκκινο» έχουν βρεθεί δάνεια ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αναδιαρθρώσεων τόσο για να είναι διαχειρίσιμο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για να προβάλλουν σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ένα «κοινωνικό πρόσωπο».

Τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αναφέρονται σε 300.000 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, εκ των οποίων τα 50.000 αφορούν επιχειρήσεις, με το συνολικό ύψος τους να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση κινείται για πολλούς μήνες πτωτικά.

Αρνητικές προβλέψεις
Οσον αφορά το τρέχον έτος, ο ρυθμός μεταβολής της προβλέπεται να διατηρηθεί αρνητικός, με τα νέα δάνεια να υπολείπονται των αποπληρωμών. Συγκεκριμένα, το σύνολο των δανείων στις επιχειρήσεις ανερχόταν το Φεβρουάριο 2011 σε περίπου 122,8 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα έχουν δανειστεί περίπου 117 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα στεγαστικά ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 34,7 δισ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης