Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλαφόν τα πέντε χρόνια για αναγνώριση χρόνου εκτός ΤΕΒΕ

Πραγματικός θεωρείται ο χρόνος ασφάλισης που είχε αναγνωριστεί στο ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και ΤΣΑ στο παρελθόν, ακόμη κι αν υπερβαίνει την πενταετία, και μόνο όσοι δεν είχαν εξαντλήσει το όριο των πενταετών μπορούν να αναγνωρίσουν το χρόνο ο οποίος υπολείπεται.

Αυτό διευκρινίζει η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΕ με αφορμή ερωτήματα τα οποία υποβάλλουν ασφαλισμένοι σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ με όριο, όμως, τα 5 έτη. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία «ο αναγνωρισμένος ήδη πριν από την άσκηση επαγγέλματος χρόνος, ισχύει ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί έστω κι αν υπερβαίνει την πενταετία.

Αν είναι κατώτερος της πενταετίας, για να μην προκύπτει παραβίαση της αρχής της ισότητας, δικαιούται ο ασφαλισμένος να ζητήσει την αναγνώριση του υπολοίπου της πενταετίας, δεν δικαιούται, όμως, να κάνει χρήση δύο φορές του αυτού δικαιώματος το οποίο του παρείχε η προϊσχύουσα νομοθεσία και επαναλαμβάνουν οι διατάξεις της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010». Σημειώνεται ότι ο συνολικός χρόνος αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης (από όλες της «πηγές» των πλασματικών ετών που μπορεί να αξιοποιεί κάθε ασφαλισμένος, περιλαμβανομένου και του χρόνου πριν από την υπαγωγή στην ασφάλιση στον ΟΑΕΕ) το 2011 δεν μπορεί να υπερβεί τα 4 χρόνια για όσους θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ το 2012 θα είναι 5, το 2013 αυξάνονται σε 6 και το 2014 στα 7 χρόνια.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο