Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Η Πορτογαλία στο Μηχανισμό Στήριξης

Στο μηχανισμό στήριξης προσέφυγε τελικά η Πορτογαλία αδυνατώντας να αντισταθεί στην πίεση των αγορών.

Θα υποβάλουμε στην Κομισιόν αίτημα για οικονομική στήριξη, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό, καθιστώντας έτσι τη χώρα το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης.

Για υπεύθυνη κίνηση μίλησε ο Όλι Ρεν ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημείωνε πάντως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχτηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να χαρακτήρισε την προσφυγή «βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρωζώνη».

Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, ανέφερε επίσης ο Όλι Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κοστολογούν την πορτογαλική διάσωση γύρω στα 80 δισ. ευρώ.

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πορτογαλικό αίτημα προχώρησε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο. «Έτοιμο να βοηθήσει» δήλωσε το ΔΝΤ.

Ασφυκτικές για προσφυγή στο μηχανισμό έγιναν οι πιέσεις μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από την αντιπολίτευση και την παραίτηση Σόκρατες: Ο οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλον, υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας οδηγώντας τα κόστος δανεισμού σε δυσβάσταχτο ύψος.

Πάντως, ασαφές παραμένει ακόμη το τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η Λισαβόνα για οποιοδήποτε αίτημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μένει μόνο υπηρεσιακά στη θέση της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο