Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για παράταση δηλώσεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
(Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Ιουλιανού 42-46, 10 434, Αθήνα, Τηλ.: 210 82 53 445, Fax.: 210 82 53 446, e-mail: [email protected], web site: www.pofee.gr


ΑΘΗΝΑ 05-04-2011

Αρ.Πρωτ. Εξερχομένου 023

Προς τον
Γεν. Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κο ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ

Κοινοποίηση:
- Υφυπουργό Οικονομικών κ. ΚΟΥΣΕΛΑ
- Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ
- Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κο ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ

Θέμα: Η άποψή μας σχετικά με τις καταληκτικές προθεσμίες υποβαλλόμενων δηλώσεων και καταστάσεων Οικονομικού Έτους 2011 και τρέχοντος

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησής μας με την παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ., κατά την οποία σας κάναμε κοινωνούς των έντονων προβληματισμών μας, όχι των Μελών του Δ.Σ., αλλά των Συναδέλφων σε Πανελλαδικό επίπεδο σας μεταφέρουμε εγγράφως, όπως σας υποσχεθήκαμε, τις προτάσεις μας όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. .

Οι προτάσεις μας προτάσσουν βέβαια το δημόσιο συμφέρον ως προς την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος αλλά, εξ ανάγκης, λαμβάνουν υπ’ όψιν και τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή τις φυσικές δυνατότητες αυτών που θα εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που η Πολιτική Ηγεσία ή οι Υπηρεσιακοί παράγοντες αποφασίζουν προσπαθώντας συγχρόνως να αποφύγουν τις συμπληγάδες των ανθρώπινων λαθών λόγω ιδιαίτερου φόρτου εργασίας σε σύντομη χρονική περίοδο.

Και σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε τους εξής, κατ’ επανάληψη αναφερθέντες, στόχους μας:

- Θέλουμε και μπορούμε να στείλουμε ηλεκτρονικά την συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, επομένως το Υπουργείο θα έχει πολύ πιο σύντομα τα στοιχεία που χρειάζεται

- Οι πελάτες μας έχουν δικαίωμα να μπορούμε να αφιερώσουμε τον χρόνο που απαιτείται για την σωστή – από κάθε άποψη – σύνταξη και υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης

- Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ειδικά καθώς εντός του Απριλίου έχουμε και το Άγιο Πάσχα.

- Οι παρατάσεις που δίνονται λόγω τεχνικών προβλημάτων να μην εξυπηρετούν μόνον το Υπουργείο

- Οι παρατάσεις που δίνονται μετά την εκάστοτε τεκμηριωμένη άποψή μας πρέπει να εξυπηρετούν  το Δημόσιο, τους Πελάτες μας και τον Κλάδο μας και τεκμηριώνουν μια ειλικρινή διάθεση συνεργασίας από την πλευρά του Υπουργείου όταν δεν δίνονται με το σταγονόμετρο (ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο) και σίγουρα ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ.
   
   
Υπάρχει έστω και σε κάποιο σχεδιασμό μια συγκεντρωτική καταγραφή των εργασιών που απαιτούνται να ολοκληρωθούν (από τον Κλάδο) εντός του Απριλίου;
   
Έχει αξιολογηθεί ότι ταυτόχρονα εντός του Απριλίου έχουμε : Φ.Π.Α. Α’ τριμήνου και Μαρτίου 2011, υποβολή Α.Π.Δ. – Ι.Κ.Α. για Α΄ τρίμηνο, Εκκαθαριστικές Φ.Π.Α. , δηλώσεις Εταιριών και φυσικών προσώπων, υπολογισμό δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους αλλά και (min) τις 3 ημέρες αργίας του Αγίου Πάσχα ;
   
Το Υπουργείο προσδοκά εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ από την ηλεκτρονική υποβολή ενώ εμείς απλά διεκδικούμε το δικαίωμα να δουλέψουμε χωρίς το άγχος των λαθών που εύκολα (πλέον) μπορούν να μας καταστήσουν υπόλογους για «φοροδιαφυγή».
   
Είναι βέβαια σημαντικό να τονίσουμε ότι οι προτάσεις μας στηρίζονται στην αναγκαία προϋπόθεση ότι το «Νέο Taxis» θα λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα ΓΙΑ ΚΑΘΕ φορολογικό αντικείμενο (και όχι π.χ. μόνον από 20/4-28/4 για την ηλεκτρονική υποβολή των προσωπικών εταιριών) για να μπορούμε να στέλνουμε κάθε δήλωση που θα ετοιμάζουμε όταν την ετοιμάζουμε και όχι όταν «το σύστημα είναι ανοικτό».
   
Προτείνουμε λοιπόν και ζητούμε να ανακοινώσετε πολύ – πολύ σύντομα τις εξής προθεσμίες :

1. Οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Προσωπικών Εταιριών (πλην ΕΠΕ) με βιβλία Γ’ κατηγορίας μέχρι 28/4 και οι πληρωμές μέχρι 29/4 (όπως και οι Εταιρίες με βιβλία Β’  Κατηγορίας) (αφορά ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή) καθώς τώρα προβλέπεται μέχρι 15/4

2. Οι δηλώσεις των Ε.Π.Ε. να πάνε μαζί με τις Α.Ε., Συνεταιρισμούς ( η εφαρμογή του ν.3943/2011 απαιτεί εγκυκλίους) δηλ. από 10-23/5 ενώ για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή μέχρι 31/5/11.

3. Δηλώσεις Φυσικών Προσώπων με άσκηση ατομικού επαγγέλματος ή με εισόδημα από ενοίκια, ή με δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μέχρι 30/6 - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή

4. Δηλώσεις Φυσικών Προσώπων με εισόδημα από Γεωργική εκμετάλλευση, Μισθούς, Συντάξεις αλλά και από συμμετοχή σε εταιρία (Ο.Ε.,Ε.Ε., κοινωνία) μέχρι 31/7 - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή

5. Περιοδικές Φ.Π.Α. Α΄τριμ 2011 μέχρι 29/4

6. Περιοδικές Φ.Π.Α. Μαρτίου 2011 μέχρι 29/4

7. Εκκαθαριστική Φ.Π.Α. για επιχειρήσεις με Γ’ βιβλία μέχρι 10/6 (από 23/5)

8. Εκκαθαριστική Φ.Π.Α. για επιχειρήσεις με Β΄βιβλία 30/4 (από 12/4)

9. Εκκαθαριστική Φ.Π.Α. όσων έχουν «αυτοέλεγχο» μέχρι 30/6

10. ΟΛΕΣ  οι συγκεντρωτικές καταστάσεις να πάνε μέχρι 30/9

Επιπρόσθετα να αποσαφηνισθούν τα ακόλουθα:

- μέχρι πότε μπορεί να πληρωθεί μια ηλεκτρονικά σταλμένη δήλωση νομικού προσώπου ;

- Εάν υπάρχει αυτοέλεγχος σε πιο ποσό θα γίνει φορολογική αναμόρφωση ;

Ενώ κρίνουμε δίκαιο και εύλογο το αίτημά μας να ορισθεί ως ημερομηνία καταβολής μέσω τράπεζας του φόρου που προκύπτει από τις δηλώσεις των εταιρειών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά να είναι η αμέσως επόμενη ημέρα καθώς η μεν εμπρόθεσμη υποβολή μπορεί να γίνει και τις βραδυνές ώρες αλλά είναι αδύνατο ο πελάτης μας να γνωρίζει άμεσα τον κωδικό της πληρωμής για να κάνει την πληρωμή (π.χ. υποβολή 28/4 , πληρωμή στις 29/4).

Και να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις ώστε να είναι δυνατή η απόκτηση κλειδαρίθμου από τα φυσικά πρόσωπα – ΜΗ επιτηδευματίες μέσω των Λογιστών – Φοροτεχνικών που έχουν πιστοποιηθεί για τον ρόλο του Λογιστή από την Γ.Γ.Π.Σ.

Ο Κλάδος θέλει και μπορεί να είναι αρωγός στην προσπάθεια για την ενίσχυση των Δημοσίων Εσόδων, όμως ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπισθούμε σαν ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και ειδικά για το 2011 που είναι έτος ριζικών αλλαγών, απαιτείται να υπάρχει μια στενότερη ανταλλαγή απόψεων, παρατηρήσεων και προτάσεων προς όφελος όλων των μερών.

 
Διατελούμε με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            
Πανίδης  Αβραάμ                                                          

Ο Γενικός Γραμματέας
Πατέλης Γ. Νικόλαος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description JONNYJ | Απριλίου 5, 2011 2:56 μ.μ. | Reply
ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!
image description ALEXIOS250473 | Απριλίου 5, 2011 6:43 μ.μ. | Reply
ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ.ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!!
image description nefertiti | Απριλίου 5, 2011 7:43 μ.μ. | Reply
Μπράβο. Επιτέλους γίνονται σωστές κινήσεις και δίκαια αιτήματα από την ΠΟΦΕΕ για να μπορέσουμε να δουλέψουμε ανθρώπινα και όχι με το πιστόλι στον κρόταφο.
Και όπως αναφέρθηκε αν δοθούν παρατάσεις να είναι άμεσα και όχι την τελευταία μέρα.
image description ΗΛΙΑΣ ΜΠ. | Απριλίου 5, 2011 8:36 μ.μ. | Reply
ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ
image description SAMOS | Απριλίου 6, 2011 12:57 μ.μ. | Reply
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..............................
image description LIAROMMATIS | Απριλίου 7, 2011 8:43 μ.μ. | Reply
ΘΕΛΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΟΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο