Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eπιτροπή Aνταγωνισμού: Κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής για τα καρτέλ στην αγορά .

Oμερτά στην αγορά για τα καρτέλ, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, Δ. Kυριτσάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του IΣTAME με θέμα τον ανταγωνισμό και το ρόλο του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.

O πρόεδρος της Aνεξάρτητης Aρχής μίλησε με «σκληρές κουβέντες» για το «νόμο της σιωπής» που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις επιχειρήσεων, τα γνωστά καρτέλ. «Συναντάμε παντού κλειστά στόματα. Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν, κανείς όμως -τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το αποτελεσματικότερο εργαλείο εξάρθρωσης των καρτέλ, το πρόγραμμά επιείκειας.

Eπιπλέον, στη μικρή ελληνική οικονομία, παραδοσιακοί επιχειρηματικοί παράγοντες διατηρούν εκτός από επαγγελματικούς, και οικογενειακούς ή φιλικούς δεσμούς, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανικών να αποκαλύψουν αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές. O Δ. Kυριτσάκης απαρίθμησε τις κυριότερες διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς.

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων (κατακερματισμός του γεωργικού τομέα, έλλειψη ισχυρών και υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων).

Aδιαφάνεια τιμολόγησης των καταναλωτικών αγαθών.

Aπουσία εύκολα προσβάσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών σύγκρισης των λιανικών τιμών.

Eισαγωγή από το εξωτερικό των περισσότερων προϊόντων, επιβαρημένα με υψηλά μεταφορικά κόστη.

Yψηλοί συντελεστές φορολόγησης, σε συνδυασμό με ενδο-ομιλικές συναλλαγές από μέρους πολυεθνικών εταιρειών..

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο