Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση καθαρών κερδών 54% για 117 εισηγμένες εταιρείες.

Μείωση καθαρών κερδών 54% για 117 εισηγμένες εταιρείες.           
 
Για τρίτη στη σειρά χρήση τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών επλήγησαν από τις πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει 117 εισηγμένες εταιρείας και έχει επεξεργαστεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 54% και διαμορφώθηκαν στα 2,05 δισ. ευρώ. Απομένει η δημοσίευση ισολογισμών άλλων περίπου 140 εταιρειών που ενδεχομένως θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα αφού ως είθισται την τελευταία ημέρα της διορίας (31 Μαρτίου) επιλέγουν να γνωστοποιήσουν τα μεγέθη τους επιχειρήσεις με ζημιές. Βεβαίως, το δείγμα που έχει ήδη δημοσιεύσει μεγέθη περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους μεγάλους ομίλους του Χρηματιστηρίου και η τάση δύσκολα θα μεταβληθεί. Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Coca - Cola 3E, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου «ευθύνονται» για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σε απόλυτο νούμερο ενώ εταιρείες κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών, των συμμετοχών, των εκδόσεων και του εμπορίου εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα. Από τις 117 εταιρείες οι 66 ήταν κερδοφόρες και οι 51 ζημιογόνες αλλά μέχρι αύριο όλα δείχουν ότι το τελικό ισοζύγιο θα βαρύνει υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών.

Τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) του δείγματος υποχώρησαν κατά 7,1% στα 7,62 δισ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,5% στα 55,55 δισ. ευρώ. Το 2007 τα κέρδη των εισηγμένων είχαν ανέλθει στα 11,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ. Από το 2008 όμως -πρώτη χρονιά της κρίσης- άρχισε και το ψαλίδισμα στις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών. Το 2008 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 5,7 δισ. ευρώ (-49%), το 2009 με το ζόρι προσέγγισαν τα 4 δισ. ευρώ (-32%) και φέτος η ποσοστιαία πτώση θα ξεπεράσει το 50%.

Εκτός από τη μειωμένη ζήτηση και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων, τα κέρδη των εταιρειών έχουν επιβαρυνθεί από την έκτακτη εισφορά αλλά και από άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι επιχειρηματίες όπως αποζημιώσεις εργαζομένων λόγω απολύσεων, διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, απομείωση αξίας θυγατρικών εταιρειών, απομείωση αξίας αποθεμάτων κ.α. «Σε ένα τέτοιο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον είνα ευκαιρία οι επιχειρήσεις να βγάλουν όλους τους σκελετούς από τις ντουλάπες τους» αναφέρουν οι αναλυτές σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη δραστική μεταβολή της κερδοφορίας. 

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο