Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Την εγγυημένη επιταγή προτείνει η ΤτΕ για το πρόβλημα με τις ακάλυπτες.

Πρόταση για την καθιέρωση της "εγγυημένης επιταγής" έχει διατυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών.

   Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα μπλοκ των επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες να έχουν συγκεκριμένο αριθμό φύλλων. Προτείνεται επίσης το αναγραφόμενο ποσό να είναι σταθερό (προσημειωμένο) και η τράπεζα που εκδίδει τα μπλοκ, να εγγυάται την πληρωμή των αναγραφόμενων ποσών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Γιαννάκη, σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι παρακολουθεί, ανά τρίμηνο, την εξέλιξη του αριθμού των επιταγών σε κυκλοφορία και του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών, καθώς και των υπέγγυων επιταγών ως ποσοστό των υπολοίπων χρηματοδοτήσεων σε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό.

    "Από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, αλλά και από επιτόπιους ελέγχους που διενεργεί προτείνει βελτίωση των σχετικών διαδικασιών των τραπεζών και ενίσχυση της εφαρμογής αυτών, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών και να ενισχυθεί η επιταγή ως μέσο πληρωμής και ως μέσο ενίσχυσης της διαφάνειας των συναλλαγών", αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος που υπογράφεται από τον Ι. Γούσιο.

    Για την "άμβλυνση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διατυπώσει πρόταση περί εγγυημένης επιταγής", αναφέρει η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος και κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με την πρόταση "τα μπλοκ των επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό φύλλων, το αναγραφόμενο ποσό να είναι σταθερό (προσημειωμένο) και η εκδούσα τράπεζα να εγγυάται την πληρωμή των αναγραφόμενων ποσών".

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από επισημάνσεις του κ. Γιαννάκη ότι σε όλη την αλυσίδα των αγροτικών προϊόντων κυκλοφορούν μεταχρονολογημένες επιταγές. Ο βουλευτής με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ανέφερε ότι "οι παραγωγοί της Βοιωτίας βρίσκονται σε απόγνωση επειδή η αποπληρωμή της παραγωγής τους γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες μάλιστα ενίοτε, είναι ακάλυπτες, μεταφέροντας το πρόβλημα της ύφεσης από την αγορά της Αθήνας σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια". 

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο