Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

S&P: Νέα υποβάθμιση Ελλάδας - Πορτογαλίας.

Σε νέο γύρο υποβαθμίσεων προχώρησε η S&P, χαμηλώνοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας λίγα μόλις 24ωρα μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα "ψαλίδισε" σε ΒΒ- από ΒΒ+ την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς βλέπει αυξημένη πιθανότητα η χώρα μας να κάνει χρήση του EFSF, όσο και αργότερα του ESM.

Προειδοποιεί μάλιστα για νέα υποβάθμιση στο μέλλον κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.

Η S&P θέτει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (creditwatch negative), κίνηση η οποία αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2010 να αποδειχθεί ανώτερο των εκτιμήσεων, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του 2011.

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί πως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στις 24 και 25 Μαρτίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή προϋπόθεση δανεισμού από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και ότι τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχεση με τα δάνεια προς το ESM.

Σημειώνει ότι απομακρύνονται τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος ευρω-μηχανισμός σωτηρίας της τρόικας θα τερματιστεί κι αυξάνεται η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις εξής τράπεζες:

Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και στη θυγατρική της United Bulgarian Bank A.D. (BB/Watch Neg/B), EFG Eurobank (BB/Watch Neg/B), Alpha Bank (BB/Watch Neg/B), Τράπεζα Πειραιώς (BB/Watch Neg/B).

Ταυτόχρονα, η S&P προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ-, με αρνητικό outlook.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο