Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις βρίσκονται 47.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ, ενώ περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, που δεν δήλωσαν την επιχειρηματική αμοιβή, καλούνται να καταβάλουν φόρο και πρόστιμα.

Οι διασταυρώσεις έβγαλαν λαγούς

Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις βρίσκονται 47.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ, ενώ περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, που δεν δήλωσαν την επιχειρηματική αμοιβή, καλούνται να καταβάλουν φόρο και πρόστιμα.
 Η απόκρυψη εισοδημάτων, καθώς και η μη πληρωμή φόρων και τελών αποτελεί μόνιμη διαπίστωση πλέον από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέσω των προγραμμάτων διασταυρώσεων που πραγματοποιεί σε συνεχή βάση. Από τις διασταυρώσεις που τρέχει αυτή τη χρονική περίοδο, προκύπτουν «3» ομάδες φορολογούμενων που αποφεύγουν την πληρωμή φόρων και τελών:

1Περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων δεν δήλωσαν την επιχειρηματική αμοιβή για τη διετία 2008-2009. Η εφορία έχει ήδη αρχίσει να τους καλεί καταλογίζοντας κατά μέσο όρο ποσό φόρου περίπου 1.300 ευρώ κατ' έτος. Τα στελέχη, που δήλωναν χαμηλά εισοδήματα και έκλεβαν φόρους, θα ελεγχθούν και για το αν η εμφάνιση της επιχειρηματικής αμοιβής καθιστά τόσο υψηλά τα συνολικά εισοδήματά τους, ώστε να τους ζητηθεί και έκτακτη εισφορά.

2Περίπου 47.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν είχαν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περί τα 87 εκατ. ευρώ. Οι επιτηδευματίες εκτός του φόρου πληρώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με ποινικές κυρώσεις, δεδομένου ότι βάσει του φορολογικού νόμου έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης.

50.000 χωρίς τέλη κυκλοφορίας

3Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που δεν είχαν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έχει το υπουργείο Οικονομικών, έχουν εντοπιστεί περίπου 100 με 300 ιδιοκτήτες ανά εφορία, που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη και τον ειδικό φόρο για τα μεγάλου κυβισμού.

Οι επιστολές-πρόσκληση αποστέλλονται και οι ιδιοκτήτες καλούνται να περάσουν εντός πενθημέρου από την εφορία για την τακτοποίηση της υπόθεσής τους. Δηλαδή, να αποδείξουν αν πράγματι δεν όφειλαν τέλος ή στην αντίθετη περίπτωση να το καταβάλουν μαζί με τα σχετικά πρόστιμα κατ' έτος.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ  από την Ελευθεροτυπία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο