Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατασχέσεις άρχισε το Δημόσιο.

«Μπλόκο» στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και των προμηθευτών τους βάζει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο. Η πρακτική της κατάσχεσης οφειλών εις χείρας τρίτων, αναμένεται να επεκταθεί σε πολλούς τομείς της λιανικής όπως, για παράδειγμα, στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, στις εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.

Οι πρώτες κατασχέσεις,σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν 300 προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Στους 300 προμηθευτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, επιδόθηκαν από τις αρμόδιες ΔΟΥ κατασχετήρια στα χρήματα που αυτοί έχουν λαμβάνειν από τους μεγάλους πελάτες τους που είναι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ μετά τις συγκεκριμένες επιδόσεις οφείλουν να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, εντός 8 ημερών με εξώδικα (επιστολές βεβαίωσης ημερομηνίας), τα ποσά που οφείλουν στους συγκεκριμένους προμηθευτές τα οποία όμως δεν θα καταβληθούν σ΄αυτούς αλλά θα εισπραχθούν από το Δημόσιο. Παράλληλα οφείλουν να κοινοποιήσουν και στους προμηθευτές τους τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Έγκυρες πηγές, σημειώνουν στην «Η» ότι οι περισσότεροι από τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρείες όπως μονάδες παραγωγής κρέατος και πουλερικών. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις με μεικτή δραστηριότητα στη χονδρική και στη λιανική πώληση και ασχολούνται κυρίως με μη τυποποιημένα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, κ.λπ.). Οι προμηθευτές αυτοί βρίσκονται σε όλη την επικράτεια αρκετοί δε εξ αυτών έχουν με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μηδενικά υπόλοιπα, ενώ άλλοι, οι περισσότεροι, είχαν λαμβάνειν.

Επέκταση
Η πρακτική της κατάσχεσης οφειλών εις χείρας τρίτων, αναμένεται να επεκταθεί σε πολλούς τομείς της λιανικής όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, στις εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, κ.λπ. Το υπ. Οικονομικών αγριεύει τη στάση του απέναντι σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο με στόχο να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ και να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων ως αποτέλεσμα της ύφεσης αλλά και της φοροδιαφυγής.

Κύκλοι της αγοράς σημείωναν πάντως πως το παραπάνω μέτρο, εφαρμοζόμενο σε ευρεία κλίμακα μοιραία θα περιορίσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά. Επίσης δεν είναι διευκρινισμένο κατά πόσον οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν ετεροχρονίσει τις πληρωμές τους προς τους προμηθευτές τους και ιδιαίτερα σε αυτούς που γίνεται η κατάσχεση, θα αναγκαστούν στην παρούσα φάση να τις καταβάλουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικώς υπολόγιζαν.

Οι μεθοδεύσεις αυτές όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, θα γίνουν κοινή πρακτική για το Δημόσιο καθώς η επιβολή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων επαγγελματιών δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού όπως εξηγούν στην «Η» φορείς της αγοράς το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας των επαγγλματιών είναι υποθηκευμένο από πιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση επαγγελματικών δανείων και άρα δεν μπορεί να διεκδικηθεί από το Δημόσιο. Παράλληλα οι πληστειριασμοί περιουσιακών στοιχείων παραμένουν χρονοβόροι.

Οι ποινές
Σημειώνεται ότι με τις νέες διατάξεις όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και για χρονικό διάστημα πάνω από 4 μήνες τιμωρούνται με:

Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.0001 έως 50.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.
Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πάντως, εκτιμάται από τους ίδιους παράγοντες πως θα αποτελέσει οσονούπω κοινή πρακτική και για τους ιδιώτες στους οποίους χρωστούν άλλοι ιδιώτες προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Οφειλές 37 δισ.
Το υπ. Οικονομικών αγριεύει τη στάση του απέναντι σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο με στόχο να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ και να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων.

Κοινή πρακτική
Οι κατασχέσεις αναμένεται να γίνουν κοινή πρακτική για το Δημόσιο καθώς η επιβολή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων επαγγελματιών δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας των επαγγελματιών είναι υποθηκευμένο από τράπεζες για τη χορήγηση επαγγελματικών δανείων και άρα δεν μπορεί να διεκδικηθεί από το Δημόσιο.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο