Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα .

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Μάρτιος 2011
Taxheaven.gr

Το νέο σύστημα απαιτεί η Ελλάδα να περάσει στην ψηφιακή εποχή, εξ ου και ο συνδυασμός της εισόδου στην κυβέρνηση στελέχους για τα έσοδα, με την προσθήκη ακόμη ενός αναπληρωτή υπουργού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μελετά τις εξής κινήσεις: πρώτον, τον ορισμό αναπληρωτή υπουργού εσόδων, δεύτερον, τον ορισμό αναπληρωτή υπουργού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τρίτον, τον περιορισμό των εφοριών σε 100, τέταρτον, την «έξωση» των πολιτών από αυτές με τη δημιουργία ρεσεψιόν που θα παραλαμβάνουν τα αιτήματα και, πέμπτον, ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των φορολογικών υποθέσεων.

Ακόμη και ο ΦΠΑ θα εισπράττεται στην πηγή μέσω της κάρτας πληρωμών, που θα γίνει υποχρεωτική για τα καταστήματα, προαιρετική για τους πολίτες. Στην περίπτωση ενός εστιατορίου αυτό σημαίνει πως αν ο καταναλωτής κάνει χρήση της κάρτας άμεσα, το 77% του λογαριασμού θα πιστωθεί στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και το 23% σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου. Χωρίς λογιστές και εφοριακούς να παρεμβαίνουν. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το νέο σύστημα απαιτεί η Ελλάδα να περάσει στην ψηφιακή εποχή, εξ ου και ο συνδυασμός της εισόδου στην κυβέρνηση στελέχους για τα έσοδα, με την προσθήκη ακόμη ενός αναπληρωτή υπουργού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το θέμα εκτός από τα έσοδα είναι αποφασιστικής σημασίας και για τις δαπάνες, καθώς θα επιτρέψει τον απόλυτο έλεγχο των εξόδων στην υγεία, στις υπηρεσίες πρόνοιας και γενικότερα στις δημόσιες προμήθειες.

«Πρόκειται για πραγματικό εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής, που αν πετύχει η κυβέρνηση θα πιστωθεί τα αποτελέσματα ως επιτυχία», δηλώνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού.

Ο σχεδιασμός
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος, καθώς ήδη έχουν ψηφιστεί ή βρίσκονται στη Βουλή όλα τα πρόδρομα νομοσχέδια.

Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως έτσι θα αντιμετωπιστεί και το μείζον θέμα της διαφθοράς, αφού ο θεσμός του τοπικού εφόρου θα περάσει στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελία ή δειγματοληπτικά από στελέχη που θα προέρχονται από μία κεντρική ανά περιφέρεια ή νομό υπηρεσία. Και όταν είναι δυνατό, χωρίς καν να γνωρίζουν τα στοιχεία της εταιρείας ή του ατόμου που ελέγχουν.

Φιλοδοξία των επιτελών της πλατείας Συντάγματος είναι ο νέος φορολογικός μηχανισμός να είναι μικρότερος και πιο αποτελεσματικός. Ορθολογικότερος και αδιάβλητος, στον βαθμό που όλοι αυτοί οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν ταυτόχρονα. «Αυτό είναι το διακύβευμα, αυτό σημαίνει η φράση του πρωθυπουργού να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα κληθούν να βάλουν πλάτη, αυτά υπάρχουν ως προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου από τον προηγούμενο ανασχηματισμό, όταν και πάλι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε στείλει στο στρατηγείο της κυβέρνησης σήματα για ενισχύσεις.

Μόνο που τώρα η Ελλάδα έχει περάσει, πλέον, την κόκκινη γραμμή. Κάθε αποτυχία στα έσοδα θα σημαίνει και νέα περικοπή στις δαπάνες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.ο.κ. Επίσης, κάθε αποτυχία στα έσοδα θα γεννά ανάγκη και πίεση από τους δανειστές για νέα εισπρακτικά μέτρα και νέους φόρους, που επιβαρύνουν και την κοινωνία και την οικονομία.

Γιατί, εκτός από την πίεση που υφίστανται οι πολίτες, υπάρχει και η καταπόνηση του οικοδομήματος, που δεν αντέχει να μείνει για πολύ καιρό ακόμη στον κύκλο της ύφεσης. Αλλιώς, θα αρχίσουν και πάλι τα σενάρια περί «κατάρρευσης».

Πηγή Ημερησία