Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα .

Το νέο σύστημα απαιτεί η Ελλάδα να περάσει στην ψηφιακή εποχή, εξ ου και ο συνδυασμός της εισόδου στην κυβέρνηση στελέχους για τα έσοδα, με την προσθήκη ακόμη ενός αναπληρωτή υπουργού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Αλλάζουν όλα στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μελετά τις εξής κινήσεις: πρώτον, τον ορισμό αναπληρωτή υπουργού εσόδων, δεύτερον, τον ορισμό αναπληρωτή υπουργού ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τρίτον, τον περιορισμό των εφοριών σε 100, τέταρτον, την «έξωση» των πολιτών από αυτές με τη δημιουργία ρεσεψιόν που θα παραλαμβάνουν τα αιτήματα και, πέμπτον, ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των φορολογικών υποθέσεων.

Ακόμη και ο ΦΠΑ θα εισπράττεται στην πηγή μέσω της κάρτας πληρωμών, που θα γίνει υποχρεωτική για τα καταστήματα, προαιρετική για τους πολίτες. Στην περίπτωση ενός εστιατορίου αυτό σημαίνει πως αν ο καταναλωτής κάνει χρήση της κάρτας άμεσα, το 77% του λογαριασμού θα πιστωθεί στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και το 23% σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου. Χωρίς λογιστές και εφοριακούς να παρεμβαίνουν. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το νέο σύστημα απαιτεί η Ελλάδα να περάσει στην ψηφιακή εποχή, εξ ου και ο συνδυασμός της εισόδου στην κυβέρνηση στελέχους για τα έσοδα, με την προσθήκη ακόμη ενός αναπληρωτή υπουργού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το θέμα εκτός από τα έσοδα είναι αποφασιστικής σημασίας και για τις δαπάνες, καθώς θα επιτρέψει τον απόλυτο έλεγχο των εξόδων στην υγεία, στις υπηρεσίες πρόνοιας και γενικότερα στις δημόσιες προμήθειες.

«Πρόκειται για πραγματικό εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής, που αν πετύχει η κυβέρνηση θα πιστωθεί τα αποτελέσματα ως επιτυχία», δηλώνουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού.

Ο σχεδιασμός
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος, καθώς ήδη έχουν ψηφιστεί ή βρίσκονται στη Βουλή όλα τα πρόδρομα νομοσχέδια.

Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως έτσι θα αντιμετωπιστεί και το μείζον θέμα της διαφθοράς, αφού ο θεσμός του τοπικού εφόρου θα περάσει στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ύστερα από καταγγελία ή δειγματοληπτικά από στελέχη που θα προέρχονται από μία κεντρική ανά περιφέρεια ή νομό υπηρεσία. Και όταν είναι δυνατό, χωρίς καν να γνωρίζουν τα στοιχεία της εταιρείας ή του ατόμου που ελέγχουν.

Φιλοδοξία των επιτελών της πλατείας Συντάγματος είναι ο νέος φορολογικός μηχανισμός να είναι μικρότερος και πιο αποτελεσματικός. Ορθολογικότερος και αδιάβλητος, στον βαθμό που όλοι αυτοί οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν ταυτόχρονα. «Αυτό είναι το διακύβευμα, αυτό σημαίνει η φράση του πρωθυπουργού να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα κληθούν να βάλουν πλάτη, αυτά υπάρχουν ως προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου από τον προηγούμενο ανασχηματισμό, όταν και πάλι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε στείλει στο στρατηγείο της κυβέρνησης σήματα για ενισχύσεις.

Μόνο που τώρα η Ελλάδα έχει περάσει, πλέον, την κόκκινη γραμμή. Κάθε αποτυχία στα έσοδα θα σημαίνει και νέα περικοπή στις δαπάνες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.ο.κ. Επίσης, κάθε αποτυχία στα έσοδα θα γεννά ανάγκη και πίεση από τους δανειστές για νέα εισπρακτικά μέτρα και νέους φόρους, που επιβαρύνουν και την κοινωνία και την οικονομία.

Γιατί, εκτός από την πίεση που υφίστανται οι πολίτες, υπάρχει και η καταπόνηση του οικοδομήματος, που δεν αντέχει να μείνει για πολύ καιρό ακόμη στον κύκλο της ύφεσης. Αλλιώς, θα αρχίσουν και πάλι τα σενάρια περί «κατάρρευσης».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description tzimdim | Μαρτίου 28, 2011 7:03 π.μ. | Reply
Να τα μας.....ΦΠΑ 23% στο εστιατόριο!!!!!!.
image description DKALOKERINOS | Μαρτίου 28, 2011 9:29 π.μ. | Reply
το εστιατοριο και το 23% ειναι ατυχες παραδειγμα. σε λιγο καιρο ουτε στο φουρνο δεν θα μπορουμε να παμε οχι σε εστιατοριο.
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Μαρτίου 28, 2011 9:16 π.μ. | Reply
Πόσοι το...κατάλαβαν, πιστεύεις;;; Μυρωδιά δεν πήρε κανείς! Αλλά αυτό είναι είδηση!
image description CharlieBlue | Μαρτίου 28, 2011 12:54 μ.μ. | Reply
77 στον επιχειρηματία, 23 στο κράτος. Άρα, φορολόγηση 29,87%. H ΕΕ επιτρέπει μέγιστο ποσοστό ΦΠΑ 25%. Συνεπώς, αναγγέλεται επιπλέον έκτακτος φόρος "διασκέδασης-εσθίασης" σε ποσοστό 4,87%? Σωστά, ούτε σε φούρνο...
image description varvas | Μαρτίου 28, 2011 8:33 μ.μ. | Reply
"Χωρίς λογιστές και εφοριακούς να παρεμβαίνουν. "

ηλεκτρονικη τηρηση βιβλιων μικρων επιχειρησεων δλδ και να μην επιβαρυνουν οι λογιστες με κοστος...και να εχουν ευθυνη για μια δηλωση-αναμορφωση...Ξυπνατε συναδελφοι πριν να ειναι αργα...γιατι θα μεινουν ανεργοι πολλοι
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο