Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα νέα μέτρα: Εκτακτη εισφορά, φόροι σε χυμούς - αναψυκτικά και αύξηση ΦΠΑ

Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως είπε ο υπουργός οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς αυτή την φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον διατηρηθούν τα “ρίσκα” του προϋπολογισμού θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για την δημιουργία αποθεματικού.

Στο μέτωπο των εσόδων προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ειδικότερα κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχόμενο πάντως το οποίο έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δις ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πως θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη μέτρων.

Επίσης έκανε αναφορά στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες.

Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο αντί το 1/12 υπό κανονικές συνθήκες. Στον “κανόνα” αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του ελλείμματος.

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο