Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανατροπές στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο

Σε δραστική απελευθέρωση του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου προχωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναθεωρώντας εκ βάθρων τον Αγορανομικό Κώδικα και αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το μέλλον των οποίων θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα προσληφθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα είναι αποφασισμένος να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων σε συγκεκριμένες επιμέρους αγορές όπως στις εθνικές οδούς και τον Νομό Λασιθίου, ενώ θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις σε επιμέρους αγορές όπως αυτή του βρεφικού γάλακτος με στόχο τη μείωση των τιμών και την προστασία του καταναλωτή από στρεβλώσεις που κρατούν τις τιμές σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης, στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι ο περιορισμός των ρυθμίσεων που «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυσή της με «έξυπνες» στοχευμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε:

Την αναθεώρηση του Αγορανομικού Κώδικα προκειμένου να καταργηθούν διατάξεις που έχουν περιπέσει σε αχρηστία ή δημιουργούν στρεβλώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ως παράδειγμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε την υποχρέωση υποβολής κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε την απελευθέρωση τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα με την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους και την αντικατάστασή τους με σύστημα ιχνηλασιμότητας από το «χωράφι στο ράφι».

Την απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος που σήμερα διατίθεται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές μόνο από τα φαρμακεία ενώ θα μπορούσε να διατίθεται στο μισό της τιμής και από τα σούπερ-μάρκετ.

Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πρόσληψη συμβούλου που θα εισηγηθεί προτάσεις για την αξιοποίηση των δύο αγορών.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα να προχωρούν σε έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών τους σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενέργεια «κοινωνικά δίκαιη και επιβεβλημένη», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα παρέμβει το υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πρατηριούχους των εθνικών οδών να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί ανώτατη τιμή. Αντίστοιχα στον Nομό Λασιθίου, όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές και έχει ήδη παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ληφθούν αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος, θα συσταθεί Διεύθυνση Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς στο υπουργείο και ο ρόλος της θα είναι επικουρικός και συμπληρωματικός της Eπιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ θα προωθηθεί και η ιδέα των εμπόρων για «ανοικτά» εμπορικά κέντρα σε συνεργασία με τους δήμους, δηλαδή την ανάθεση σε ιδιώτες της αναβάθμισης και διαχείρισης περιοχών του κέντρου των πόλεων έναντι τιμήματος που θα καταβάλλεται από τους καταστηματάρχες, μέσω του δήμου στους ιδιώτες.

 
Εξαγωγές

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 70 εκατ. ευρώ, του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξωστρέφεια», που ήδη «τρέχει» και έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Eτσι το σύνολο του προυπολογισμού του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ φθάνει στα 100 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 70 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του δεύτερου προγράμματος για τις εξαγωγές που θα προκηρυχθεί από το ΕΤΕΑΝ τον Μάιο.

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο