Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Γ. Κουτρουμάνης: Δυνατότητες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τις δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών των μικροεπαγγελματιών, ειδικά για περιοχές με μικρό πληθυσμό.

Με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρει ότι "οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν συνεχώς το γενικότερο πρόβλημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της περιφέρειας, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι εύρρωστος και υγιής ΟΑΕΕ θα είναι σε θέση να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των παροχών του. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν και οι δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών".

Αφορμή για την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό, έδωσε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ , Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο οποίος θύμισε ότι η κυβέρνηση το 2010 αντικατέστησε διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ.

Με τη νέα διάταξη έχουν καθιερωθεί και εισοδηματικά κριτήρια, παράλληλα με τα πληθυσμιακά, που οδηγούν ένα μεγάλο αριθμό μικροεπαγγελματιών στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, γεγονός που τους προσθέτει δυσβάσταχτο βάρος.

"Η εμμονή σε αυτή την απόφαση οδηγεί δεκάδες μικροεπαγγελματίες, όπως ιδιοκτήτες καφενείων, τεχνίτες, περιπτερούχους, μικρούς βιοτέχνες, να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση και οικονομία", επισήμανε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των μικροεπαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, στον ΟΑΕΕ και να προχωρήσει στην επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης, πάντως, σημειώνει ότι με το παλαιό καθεστώς "υπήρχαν σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την περιφέρεια εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπάγονταν στην ασφάλιση στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα ο ΟΓΑ να έχει πλέον μετατραπεί σε οργανισμό ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών".

Διευκρινίζει, επίσης, ότι με το σημερινό καθεστώς οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της περιφέρειας, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ, ύστερα βέβαια από εξέταση των εισοδημάτων τους. Εάν όμως ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους της τελευταίας τριετίας υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Στην ασφάλιση, επίσης, του ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά, για λόγους δικαιοσύνης και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που, ενώ έχουν την έδρα της επιχείρησης τους σε περιοχές ειδικών πληθυσμιακών κριτηρίων, ασκούν τη δραστηριότητα τους σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ.

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο