Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα μείνουν το πολύ 100 εφορίες

Ψαλίδι Νο 2 στις φοροαπαλλαγές

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και τους φόρους υπέρ τρίτων αλλά και κατάργηση πολλών εφοριών προανήγγειλε από το βήμα του 7ου Φορολογικού Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Συλλόγου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΟΥ. Να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ψαλίδι που ετοιμάζει το υπουργείο στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, προανήγγειλε την επανεξέτασή τους από μηδενική βάση. «Κάναμε ήδη μια σειρά από αλλαγές ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης των φορολογουμένων» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: «Χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων που είναι κάτι το οποίο επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι πιο απλό, πιο διαφανές και δίκαιο».

Για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού εφοριών, μίλησε ξεκάθαρα για κλείσιμο πολλών εξ αυτών, σημειώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι η λογική να μειωθούν οι ΔΟΥ. «Θα κλείσουν εφορίες, σας λέω ειλικρινά, δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσο πολλές ΔΟΥ» ανέφερε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο κάτοικος της Βρετανίας, του Παρισιού, του Αμστερνταμ ή της Λιέγης δεν έχει πάει ποτέ του σε ΔΟΥ αλλά εξυπηρετείται μέσω τράπεζας ή μέσω του τοπικού ΚΕΠ. «Σήμερα για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου, πηγαίνουμε εκεί για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά. Αρα, λοιπόν, τα παίρνουμε όλ΄ αυτά από εκεί και ως αποτέλεσμα θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την κατάσταση των εφοριών τόνισε ότι η κυβέρνηση βρήκε έναν διαλυμένο μηχανισμό με παθογένειες που μπορεί να οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δήλωσε πρόθυμος να αναγνωρίσει «όποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην παράταξη που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση για το πώς φτάσαμε σε αυτό τον φορολογικό μηχανισμό».

Σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών ΔΟΥ, μίλησε για την «κεντρικοποίηση» των φορολογικών ελέγχων και για μια εντελώς νέα λογική που θα αρχίσει να ισχύει από το αμέσως επόμενο διάστημα, με σκοπό να καθιερωθεί καθολικά από του χρόνου. Το νέο αυτό μοντέλο αφενός θα έχει σύγχρονα εργαλεία όπως το Εlenxis, τους φορητούς υπολογιστές και τα αντικειμενικά κριτήρια και αφετέρου τους μετρήσιμους στόχους που θέτει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Θα ελέγχεται ο ελεγκτής για το τι έφερε, όχι για το τι βεβαίωσε. Αυτό είναι το μεγάλο παραμύθι της εφορίας. Βεβαιώνουμε δισεκατομμύρια, αλλά εισπράττουμε τίποτε; Αυτό είναι το ερώτημα. Ερχονται οι συνεργάτες μου και μου δίνουν αυξήσεις βεβαιώσεων. Και ρωτώ “από αυτά ξέρουμε πόσα εισπράξαμε”; Και η απάντηση είναι “δεν ξέρουμε”. Και, δυστυχώς, το μαθαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κάτω του 10% των βεβαιώσεων» είπε ο υπουργός.

«Εδειξε» τους φοροελέγχους
Επίσης, ο υπουργός «έδειξε» προς την κατεύθυνση όπου κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι λέγοντας ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες που δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ όπως οι μηχανικοί και 14.000 ευρώ όπως οι δικηγόροι, όταν το μέσο εισόδημα των μισθωτών είναι πιο υψηλό.

Υπεραμύνθηκε των αυστηρών ποινών φυλάκισης που θεσπίζονται με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι δεν νοείται «να είμαστε μια χώρα όπου εκκρεμούν 150.000 φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, να έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και να χρειάζονται δέκα χρόνια για να τελεσιδκήσει μια απόφαση δικαστηρίου».

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description DimitrisD | Μαρτίου 21, 2011 12:16 μ.μ. | Reply
Γία να μείνουν το πολύ 100 εφορίες θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η ατελείωτη γραφειοκρατία! Με την γραφειοκρατία πού υπάρχει όχι 100, αλλά ούτε 1.000 εφορίες δεν είναι αρκετές!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο