Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καθ' οδόν για ρύθμιση βρίσκονται 2 εκ. δάνεια

ΣE μαζικές ρυθμίσεις δανείων έχει επιδοθεί από την αρχή του έτους το πιστωτικό σύστημα, στρατηγική που αναμένεται να υιοθετήσει καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η εκτίμηση ότι περισσότερα από 2 εκατ. δάνεια κάθε μορφής (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και πιστωτικές κάρτες) θα οδηγηθούν φέτος προς ρύθμιση, έναντι 350.000 πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δέχονται να απορροφήσουν μέχρι και το 60% των οφειλών από καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα δάνεια που αναμένεται να ρυθμιστούν από τις τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 51 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύσει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, από τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί –χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία– ότι ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 με 12 εκατομμύρια. Από αυτά, το 1 με 1,2 εκατομμύρια είναι στεγαστικά, 8 με 9 εκατομμύρια είναι καταναλωτικά (ανοικτά, αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και άλλο 1 εκατομμύριο τα επιχειρηματικά δάνεια (πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα νούμερα αντιστοιχούν σε τεμάχια δανείων και όχι σε αριθμό δανειοληπτών).

Υπ'Α αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες προτείνουν στους δανειολήπτες τους μια σειρά από λύσεις. Πρώτον, προχωρούν σε... γενναίο haircut της αρχικής οφειλής προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο «κόκκινο».

Aκόμα καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση –πάνω από 3 μήνες– να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, για να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Οι τράπεζες επίσης «παγώνουν» και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, σταματά δηλαδή ο ανατοκισμός και συμφωνούν με τους πελάτες τους τη σταδιακή αποπληρωμή.

 

Νέες επισφάλειες ύψους

8 δισ. ευρώ για το 2011

 

Την ώρα που 2 εκατομμύρια δάνεια βρίσκονται καθ΄ οδόν για ρύθμιση, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός. Οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο δίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010, όπου επίσης οι χορηγήσεις κινούνταν πτωτικά. Πέρυσι –για πρώτη φορά– ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν αρνητικό στο -0,1%, από το +4,1% που «έκλεισε» το 2009. Oμως οι τραπεζίτες ανησυχούν για τη δυναμική που διατηρεί ο ρυθμός ανόδου των καθυστερούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε για το 2010 υψηλότερα του 11%, εξέλιξη που εκτοξεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο επίπεδο των 28 δισ. ευρώ.

Στο εννεάμηνο του 2010 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 10% από 9% στο εξάμηνο και 7,7% στο τέλος του 2009.

Ως εκ τούτο τα νέα καθυστερούμενα δάνεια που επιβάρυναν το πιστωτικό σύστημα το 2010 υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου, όταν το 2009 ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2011 να κάνουν λόγο για νέες επισφάλειες ύψους 8 δισ. ευρώ.

Για φέτος –το πιο δύσκολο έτος της τρέχουσας ύφεσης όπως αναμένουν οι τραπεζίτες– ο δείκτης με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί πάνω από το 12%, όταν για τους αναλυτές θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερβεί ακόμη και το 14%. Oσον αφορά το ανώτατο, χρονικά, σημείο των επισφαλειών τοποθετείται περί τα μέσα του 2012.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στην καταναλωτική πίστη, όπου ήδη οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά και στην επιχειρηματική πίστη, η οποία κρατιέται ακόμη σε ελεγχόμενο επίπεδο, καθώς ήταν και η πρώτη κατηγορία που είχε υποβληθεί σε ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων θα προσεγγίσει για το 2010 το 20%, ενώ ο αντίστοιχος των επιχειρηματικών θα υπερβεί το 9%.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο