Γ. Παπακωνσταντίνου: Το σύστημα στις εφορίες είναι διεφθαρμένο

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Μάρτιος 2011
«Ο πιο απλός παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου, είδε τις δυσκολίες και αντιλαμβάνεται πόσα πέτυχε η Ελλάδα. Δεν τελειώσαμε. Όσο μεγαλύτερη βοήθεια μας δίνει η ΕΕ, τόσο πιο μεγάλη είναι η υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Taxheaven.gr

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «αναγνώριση της πορείας που ακολουθούμε». Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ ως το 2023, η μείωση του επιτοκίου που αντιστοιχεί σε μείωση των τόκων κατά 6 δισ. και η διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και κατά το έτος 2012, αποτελούν για τον υπουργό Οικονομικών επιτυχία της διαπραγμάτευσης, που δημιουργεί ωστόσο και υποχρέωση, «να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές. Και βέβαια δεσμευτήκαμε στο αυτονόητο: Να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σειρά επικριτικών σχολίων που ακούστηκαν και κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, σημείωσε: «Μιλάνε για υστέρηση στα έσοδα. Αλλά αυτή οφείλεται και στη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα. Δεν θέλαμε να μειώσουμε τους συντελεστές φορολογίας; Να θυμίσουμε ότι επιστρέφουμε φόρους 5,5 δισ. ευρώ, που οφείλονταν από το 2004; Ακούμε περί ελλείμματος 2 δισ. έξω από το προϋπολογιζόμενο: Το έλλειμμα είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 950 εκατ. ευρώ, γιατί πληρώσαμε παλιές οφειλές 350 εκατ. στα νοσοκομεία. Αν δει κανείς την πορεία του πρώτου διμήνου, θα δει πως έχουμε μία υστέρηση στη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, είπε ότι είναι «ευρύτατη στην ελληνική κοινωνία»

«Όσα πολιτικά κόμματα ενθαρρύνουν τις όποιες τάσεις ανυπακοής, να πάνε να πούνε στους πολίτες, "ανυπακοή σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις". Αυτή είναι η πραγματική ανυπακοή και όχι να μην πληρώνεις διόδια, απ'Α όπου πληρώνονται μισθοί και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε:

«Το σύστημα στις Εφορίες είναι διεφθαρμένο και έχει προβλήματα. Διαφωνείτε με την πιο αυστηρή ποινή στους διεφθαρμένους εφοριακούς από το πρώτο ευρώ; Για πρώτη φορά βάζουμε εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για να κυνηγήσει υποθέσεις οφειλών προς το Δημόσιο. Μας κατηγορούν για την ποινικοποίηση της μη απόδοσης του ΦΠΑ, τη στιγμή που ήταν αυτόφωρο αδίκημα στο παρελθόν και καταργήθηκε με τις γνωστές συνέπειες. Μας λένε πως αποδυναμώνουμε την αγορά. Ποιος είπε πως ο ΦΠΑ είναι για να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων; Αντίθετα, θα σταματήσει η ιστορία των μεταχρονολογημένων επιταγών. Μας ρωτάνε, σε ποιον νομικό πολιτισμό ισχύουν αυτά - και απαντούμε: Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: Δείτε πόσοι έχουν μπει εκεί φυλακή για φοροδιαφυγή».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε σειρά νέων αλλαγών στο νομοσχέδιο, με πλέον σημαντική, εκείνην που αφορά την επίμαχη ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου, η αποπληρωμή συνοδεύεται με ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να υπάρξει και διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του.

Πηγή: Express.gr