Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το σύστημα στις εφορίες είναι διεφθαρμένο

«Ο πιο απλός παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου, είδε τις δυσκολίες και αντιλαμβάνεται πόσα πέτυχε η Ελλάδα. Δεν τελειώσαμε. Όσο μεγαλύτερη βοήθεια μας δίνει η ΕΕ, τόσο πιο μεγάλη είναι η υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «αναγνώριση της πορείας που ακολουθούμε». Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ ως το 2023, η μείωση του επιτοκίου που αντιστοιχεί σε μείωση των τόκων κατά 6 δισ. και η διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και κατά το έτος 2012, αποτελούν για τον υπουργό Οικονομικών επιτυχία της διαπραγμάτευσης, που δημιουργεί ωστόσο και υποχρέωση, «να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές. Και βέβαια δεσμευτήκαμε στο αυτονόητο: Να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σειρά επικριτικών σχολίων που ακούστηκαν και κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, σημείωσε: «Μιλάνε για υστέρηση στα έσοδα. Αλλά αυτή οφείλεται και στη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα. Δεν θέλαμε να μειώσουμε τους συντελεστές φορολογίας; Να θυμίσουμε ότι επιστρέφουμε φόρους 5,5 δισ. ευρώ, που οφείλονταν από το 2004; Ακούμε περί ελλείμματος 2 δισ. έξω από το προϋπολογιζόμενο: Το έλλειμμα είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 950 εκατ. ευρώ, γιατί πληρώσαμε παλιές οφειλές 350 εκατ. στα νοσοκομεία. Αν δει κανείς την πορεία του πρώτου διμήνου, θα δει πως έχουμε μία υστέρηση στη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, είπε ότι είναι «ευρύτατη στην ελληνική κοινωνία»

«Όσα πολιτικά κόμματα ενθαρρύνουν τις όποιες τάσεις ανυπακοής, να πάνε να πούνε στους πολίτες, "ανυπακοή σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις". Αυτή είναι η πραγματική ανυπακοή και όχι να μην πληρώνεις διόδια, απ'Α όπου πληρώνονται μισθοί και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε:

«Το σύστημα στις Εφορίες είναι διεφθαρμένο και έχει προβλήματα. Διαφωνείτε με την πιο αυστηρή ποινή στους διεφθαρμένους εφοριακούς από το πρώτο ευρώ; Για πρώτη φορά βάζουμε εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για να κυνηγήσει υποθέσεις οφειλών προς το Δημόσιο. Μας κατηγορούν για την ποινικοποίηση της μη απόδοσης του ΦΠΑ, τη στιγμή που ήταν αυτόφωρο αδίκημα στο παρελθόν και καταργήθηκε με τις γνωστές συνέπειες. Μας λένε πως αποδυναμώνουμε την αγορά. Ποιος είπε πως ο ΦΠΑ είναι για να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων; Αντίθετα, θα σταματήσει η ιστορία των μεταχρονολογημένων επιταγών. Μας ρωτάνε, σε ποιον νομικό πολιτισμό ισχύουν αυτά - και απαντούμε: Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: Δείτε πόσοι έχουν μπει εκεί φυλακή για φοροδιαφυγή».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε σειρά νέων αλλαγών στο νομοσχέδιο, με πλέον σημαντική, εκείνην που αφορά την επίμαχη ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου, η αποπληρωμή συνοδεύεται με ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να υπάρξει και διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο