Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

ΣτΕ: Συνταγματική η φορολόγηση της μεταβίβασης των μη εισηγμένων μετοχών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ διέσωσε τη συνταγματικότητα του συστήματος φορολόγησης, ακυρώνοντας διαταγή επιστροφής των χρημάτων στους φορολογούμενους

«Πράσινο φως» για να καταλογίζεται φόρος μεταβίβασης μετοχών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε άλλο ξένο χρηματιστήριο ή διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό, ανάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε (με ψήφους 20-7) σύμφωνα με το Σύνταγμα το σύστημα φορολόγησης (που προβλέφθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και ανέτρεψε αντίθετες αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων που είχαν εντοπίσει συνταγματικά προβλήματα στη σχετική νομοθεσία και είχαν διατάξει να επιστραφούν στους φορολογούμενους διάφορα ποσά τα οποία είχαν καταβάλει ως φόρο για τη μεταβίβαση μετοχών.

Το Δ. Εφετείο είχε κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση που επεξηγούσε πώς θα γίνει η φορολόγηση των μη εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο, αναλύοντας διάφορα κριτήρια (με βάση αποδόσεις κεφαλαίων, αποτελέσματα ισολογισμών της τελευταίας πενταετίας κ.λπ.). Ωστόσο, το Δ. Εφετείο επισήμανε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 78) απαιτεί η φορολόγηση να γίνεται με το νόμο που ψηφίζει η Βουλή και δεν επιτρέπεται να εκδίδεται υπουργική απόφαση (μετά από σχετική εξουσιοδότηση του νόμου) η οποία να προσδιορίζει τη φορολογική αξία και τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου. Λόγω της αντισυνταγματικότητας διέταξε μάλιστα την Εφορία να επιστρέψει φόρους ύψους 161.408,47 ευρώ που είχαν καταβάλει δύο φορολογούμενοι κατά τη μεταβίβαση περίπου 450.000 μετοχών εταιρείας που δεν ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Νόμιμα
Ομως η Ολομέλεια του ΣτΕ διέσωσε τη συνταγματικότητα του σχετικού συστήματος φορολόγησης, ακυρώνοντας τη διαταγή επιστροφής των χρημάτων στους φορολογούμενους, αφού έκρινε ότι ο υπολογισμός του φόρου μπορεί να γίνεται νόμιμα με κατευθείαν εφαρμογή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (όπως ψηφίστηκε με το ν. 2753/99 ή και μεταγενέστερα). Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι πράγματι δεν μπορούσε να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να καθορίζει το ύψος της φορολόγησης, γιατί κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα που επιτρέπει να προσδιορίζεται μόνο με νόμο το αντικείμενο της φορολογίας.

Ωστόσο το ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο έκρινε (737-8/11) ότι δεν υπάρχει τελικά συνταγματικό περίβλημα, εάν ερμηνευθούν οι επίμαχες διατάξεις ότι ο υπολογισμός του φόρου πρέπει να γίνει με βάση τις γενικές ρυθμίσεις, κατά την αιτιολογημένη εκτίμηση των φορολογικών αρχών, αφού λάβουν υπόψη τους κάθε πρόσφορο στοιχείο κατά τους κανόνες της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης.

Πηγή Ημερησίας




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο