Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eως 20% μειώθηκαν οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας

ΠTΩΣH των ενοικίων της τάξεως του 20% σε όλες τις μεγάλες περιοχές στέγασης γραφείων της Αθήνας καταγράφει η εταιρία Δανός σε έρευνά της για την κτηματαγορά επαγγελματικών χώρων. Η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας και του δημοσίου ελλείμματος προκαλούν μετακομίσεις και επαναδιαπραγματεύσεις των συμβολαίων ασκώντας πιέσεις στα ενοίκια.

Η μείωση των ενοικίων αποτελεί κυρίως συνέπεια της χαμηλής ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα από τα τέλη του 2009. Η μέγιστη αρνητική καμπή που παρατηρείται σε όλους τους δείκτες αγγίζει και τις μισθώσεις των ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα μείωση της τάξεως του 17% κατέγραψαν οι μισθώσεις ακινήτων επαγγελματικών χώρων, σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας το 2010 καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 μειώθηκαν στα 280 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο από τα 336 ευρώ του 2009.

Συνολικά οι χώροι στέγασης γραφείων στην Αθήνα άγγιξαν τα 40.500 τετραγωνικά μέτρα καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 32% σε σχέση με το 2009 που έφτασαν τα 59.660 τετραγωνικά μέτρα. Κύρια αιτία της πτώσης αποτελεί το γεγονός ότι οι ενοικιαστές επαναδιαπραγματεύθηκαν τα υπάρχοντα συμβόλαιά τους με στόχο περισσότερο φιλικούς όρους σε μειωμένο χώρο. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες, οι οποίες σχεδίαζαν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να καταλάβουν περισσότερο χώρο, «πάγωσαν» τα σχέδιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η συνολική διαθεσιμότητα χώρων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ωστόσο πολύ λίγα νέα κτίρια χτίζονται. Στην πραγματικότητα, η διαθεσιμότητα έπεσε στα 20.000 τετραγωνικά μέτρα από τα 58.000 τετραγωνικά μέτρα το 2009. Στις περισσότερες περιπτώσεις νέα κτίρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ποσοστού των κενών χώρων (16,5% κατά το 2010 από 12,1% το 2009) το οποίο είναι ήδη αυξημένο από τον συνολικό χώρο που απελευθερώνεται εξαιτίας της συρρίκνωσης των εταιριών.

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκε κατά 12,4% και ο όγκος υπό κατασκευή των τετραγωνικών μέτρων μειώθηκε αντίστοιχα κατά 35%. Oπως υποδεικνύουν τα στοιχεία οι κατασκευαστές φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να ενοικιάσουν ή να πουλήσουν μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια με αποτέλεσμα να καθυστερούν νέες κατασκευές, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Νέα κατασκευαστικά σχέδια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με φιλικούς όρους.
Ο όγκος των επενδύσεων μειώθηκε δραματικά στα 31 εκατ. ευρώ κατά το έτος 2010 από 196 εκατ. ευρώ το 2009 (πτώση της τάξεως του 84%). Κύρια αιτία για τη μειωμένη επενδυτική τάση αποτελεί η αβεβαιότητα, απόρροια της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδοτήσεων.
Η εξαιρετικά αδύναμη επενδυτική ικανότητα στην αγορά αντικατοπτρίζεται στην ανάδυση των καθαρών αποδόσεων των ακινήτων. Παρόλο που οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές μεταξύ του 2008 και του 2009, μεγάλη αύξηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2010. Μέχρι το τέλος του χρόνου έφτασαν στο 7% σε σύγκριση με το 6,5% που καταγράφηκε το 2009 ενώ αναμένεται και περαιτέρω αύξηση κατά το 2011.

Πηγή Express

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο