Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Νέα ρύθμιση για ασφαλιστικές οφειλές στα ταμεία

Εκπτώσεις για προπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών

Την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012 για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που υπερψηφίστηκε στη Βουλή. Προϋπόθεση να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους από το 2011 και μέρος των χρωστούμενων. Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την έκπτωση σε όσους προκαταβάλλουν εισφορές σε ταμεία.

 Οι προϋποθέσεις για την αναστολή των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων είναι, οι ασφαλισμένοι να:

α) υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων

β) καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011

γ) καταβάλλουν ένα ποσό το μήνα, ίσο με το 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Τι ισχύει ανά ταμείο

ΙΚΑ

Η μηνιαία καταβολή θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010. Το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% των συνολικών οφειλών ή κάτω από 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών, το ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της συνολικής οφειλής ή σε 150 ευρώ (το μεγαλύτερο εκ των δύο).

ΟΑΕΕ

Στον ΟΑΕΕ η καταβολή γίνεται κάθε δίμηνο με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, με κατώτατο ποσό τα 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους υπολογίζεται η εισφορά της κατηγορίας όπου βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Αυτοαπασχολούμενοι σε λοιπά ταμεία πλην ΟΑΕΕ

Για όσους υπάγονται σε άλλα ταμεία, ισχύουν ότι και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με εξαίρεση όσους πληρώνουν μηνιαίες εισφορές και η δόση τους έχει κατώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι χρωστούν εισφορές του 2011, αρκεί να τις πληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν ή όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις καθώς και οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που θα απασχολήσουν προσωπικό μέχρι το 2012.

Εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής

Για προκαταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, η έκπτωση για τον πρώτο μήνα προπληρωμής ορίζεται σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες.

Τι ισχύει για μεγαλοοφειλέτες

Ειδικότερα οφειλέτες, το ποσό της συνολικής οφειλής των οποίων υπερβαίνει

α) για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ,

β) για τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, το ποσό των ογδόντα χιλιάδων  ευρώ και

γ) για τον ΟΓΑ το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ,

μπορούν να υπαχθούν στην Ειδική  Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων του νόμου 3863/2010 και να "παζαρέψουν" περισσότερες ευκολίες πληρωμής με κατώτατο όριο το 0,80% του συνόλου των οφειλών

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να παίρνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο  μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται.

Σε κάθε περίπτωση τα ταμεία θα μπορούν:

α) να δίνουν εντολές παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας (περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων από Δημόσιο).

β) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του ταμείου και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Το παρακρατούμενο ή συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της προβλεπόμενης δόσης.

πηγή Ελευεθροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο