Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Επτά νέα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας

ΣΤΗΝ ανακοίνωση επτά νέων δράσεων για τη στήριξη της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 845 εκατ. ευρώ, προέβη χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα ανεργίας, το οποίο έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, το ΙΚΑ χάνει τον μήνα 550 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές για κάθε άνεργο και με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2010 οι απώλειες ανήλθαν στα 403 εκατ. ευρώ, καθώς οι άνεργοι έφτασαν τις 733.645.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα επτά προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους είναι τα εξής:

Κοινωνική εργασία: Aμεση απασχόληση για 55.000 ανέργους, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως 5 μήνες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Π.χ. σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών, ή προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ'Α οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

• Δικαιούχοι: Aνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

• Περιοχές προτεραιότητας: 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας (βάσει ανάλυσης ΕΛΣΤΑΤ - ΠΑΕΠ).

Στήριξη εργασίας σε 13 περιφέρειες - Tοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ): Εκτίμηση για 37.000 ωφελούμενους, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ. Π.χ. Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

• Ωφελούμενοι: Aνεργοι - εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κ.λπ.

• Περιοχές παρέμβασης: Tο σύνολο του νομού ή υποσύνολο αυτού.

Επίσης, ενεργοποιούνται πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ:

α) «Επιταγή επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

β) Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

γ) Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας έτους 2011 και διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

δ) Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση, σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

 Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο