Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κουσελάς: Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.

Δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη.


Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.

Η επιστροφή αυτή ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από 1.1.200, 9 ο κατ΄ αποκοπή συντελεστής έχει οριστεί στο ύψος του 11%.

Όπως όμως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, "τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, τα οποία αναφέρονται μόνο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Τα ποσοστά κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού τεθούν σε εφαρμογή. Με βάση τα υφιστάμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του κατ΄ αποκοπή συντελεστή 11%".

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε μετά από ερώτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, αν υφίσταται προοπτική μείωσης του ισχύοντος ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Ο βουλευτής επικαλέστηκε "πληροφόρηση" από της Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, "οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης", σύμφωνα με τις οποίες η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στείλει έγγραφο που ενημερώνει ότι "το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ ενδέχεται να διαφοροποιηθεί" και ταυτοχρόνως συνιστά να μην υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το αναλογούν σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ποσό επιστροφής ΦΠΑ.

Ο κ. Ροντούλης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επικαλέστηκε και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με το Συντονιστικό Όργανο των αγροτών Θεσσαλίας-Μακεδονίας φέρεται να είπε: "κρατάμε το 11% (σ.σ. το ισχύον ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ) με νύχια και με δόντια από την τρόϊκα".

Ο βουλευτής είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί αν σε κάποιο εκ των αναθεωρημένων μνημονίων υπάρχει πρόνοια μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ή αν η σχετική συζήτηση εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις των Τροϊκανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο