Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΟΑΕΕ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες

Τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών με παλαιά χρέη εντάσσει ο Γ. Κουτρουμάνης στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, δεν θα επαναφέρει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους είχαν 35 έτη ασφάλισης το 2010.

Νέες διευκολύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν -ακόμη και με το νέο καθεστώς των ρυθμίσεων- παλαιές οφειλές από εισφορές ή δεν μπορούν ούτε να? συνταξιοδοτηθούν επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 10.000 ευρώ δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισε να συμπεριλάβει στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους (ολοένα και αυξανόμενους) επαγγελματίες με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Βασική προϋπόθεση για το? μαξιλάρι αυτό είναι να καταβάλλουν κανονικά οι ενδιαφερόμενοι τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ρυθμίσεις
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

1. Αυξάνονται ο χρόνος και οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών. Η ελάφρυνση θα γίνει με το διαχωρισμό των παλαιών οφειλών από την τρέχουσα εισφορά και την παροχή δυνατότητας αποπληρωμής σε δόσεις, που, όμως, η καθεμία δεν θα ξεπερνά το 15% - 20% της τρέχουσας εισφοράς. Για παράδειγμα, αν η διμηνιαία εισφορά είναι 740 ευρώ θα καταβάλλεται επιπλέον μόνο το 20%, δηλαδή συνολικά 888 ευρώ. Με δεδομένο ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα δίδεται ως bonus το «κούρεμα» των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

2. Αυξάνεται το όριο οφειλής που επιτρέπεται να έχει (για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί) ένας υποψήφιος συνταξιούχος από τις 20 κατώτατες συντάξεις (όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3863/2010) στις 30, περί τα 14.580 ευρώ. Δηλαδή η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΕ αν το οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο από 30 μηνιαίες κατώτατες συντάξεις και τα ποσά της οφειλής θα παρακρατούνται σταδιακά (σε δόσεις) από τα ποσά των συντάξεων.

3. Καταργείται η υποχρέωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ (ακόμη και για όσους βγάζουν σύνταξη αναπηρίας και επανακρίνονται). Για το διάστημα (έως και δύο χρόνια αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση) από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να διατηρεί την επιχείρηση στο όνομά του και θα έχει δικαίωμα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης. Ως «αντίβαρο» μπορεί, βεβαίως, να λειτουργήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης που θα καθιερωθεί για όλους τους ασφαλισμένους (και για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στα μέτρα διευκόλυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους συζητείται, ακόμη, να δοθούν ως «κίνητρα» καταβολής των εισφορών η μείωση κατά 5% -10% των εισφορών σε όσους προκαταβάλλουν τις εισφορές ενός εξαμήνου αλλά και η δυνατότητα αλλαγής (προς τα κάτω) ασφαλιστικής κατηγορίας (με «ποινή» την αντίστοιχη μείωση της σύναξης που αναλογεί αν εκ των υστέρων δεν καταβληθεί η διαφορά).

«Κόκκινο» για την 37ετία
Τα οικονομικά των Ταμείων και η τρόικα φαίνεται ότι έβαλαν οριστικό τέλος στα σχέδια επαναφοράς του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους συμπλήρωσαν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης. Η σχετική δυνατότητα καταργήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο, «φορτώνοντας» εμμέσως με επιπλέον 1 - 2 χρόνια εργασίας (μέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτομα τα οποία εργάζονταν από νεαρή ηλικία και με διαφορά ακόμη και 1 μήνα έχασαν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας (π.χ. ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια ασφάλισης το 2010 θα έπρεπε να έχει ηλικία 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθεί και 37 έτη και ηλικία 59 ετών το 2012).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο