Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού φέρνει μέτρα 1,7 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο αποδίδουν την υστέρηση και στην ύφεση που έχει νεκρώσει τις συναλλαγές στην αγορά αλλά θεωρούν ότι εισπρακτικός μηχανισμός έχει “χαλαρώσει” με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό η υστέρηση των εσόδων κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου του έτους και φέρνει πιο κοντά την λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τον Φεβρουάριο τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται πως στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η απόκλιση από τον στόχο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις επιδόσεις των εφοριών κυρίως της Αττικής και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ πιθανότατα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Στο υπουργείο αποδίδουν την υστέρηση και στην ύφεση που έχει νεκρώσει τις συναλλαγές στην αγορά αλλά θεωρούν ότι εισπρακτικός μηχανισμός έχει “χαλαρώσει” με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Και αυτό γιατί διαπιστώνουν πως σε ΦΑΕ και ΦΑΒΕ καταγράφονται σημαντικά ποσοστά υποχώρησης των εσόδων που φθάνουν και το 28% σε σχέση με πέρυσι.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο γίνεται αναφορά στους κινδύνους για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και τονίζεται πως για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν σε τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ δηλαδή 1,7 δις ευρώ.

Πλέον μετά τη νέα “βουτιά” των φορολογικών εσόδων θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προσδιοριστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Τα μέτρα θα αφορούν στο σκέλος των κρατικών δαπανών και πιθανότατα θα συνδυαστούν με τις εκταμιεύσεις κονδυλίων προς τα υπουργεία.

Μέχρι το Σεπτέμβριο απελευθερώνονται κάθε μήνα πιστώσεις ίσες με το 1/14 του συνολικού κονδυλίου που πρέπει να χορηγηθεί σε κάθε υπουργείο.

Αν τώρα το Σεπτέμβριο διαπιστωθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού οι επιπλέον πιστώσεις που θα έχουν δεσμευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ακυρώνονται.

Πιο αναλυτικά η υποχώρηση των εσόδων ξεκίνησε από τον Ιανουάριο.

Ο στόχος για τα καθαρά έσοδα ήταν 5,36 δις ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν 5,08 δις ευρώ. Δηλαδή προέκυψε απόκλιση της τάξης των 281 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η σωρευτική απόκλιση διμήνου προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ καθώς τον Φεβρουάριο η υστέρηση σε σχέση με τον στόχο των 3,44 δις ευρώ ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο η καθίζηση ήταν σε ένα βαθμό δικαιολογημένη καθώς μεταξύ των άλλων φέτος τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις ήταν σημαντικά μειωμένα λόγω των περικοπών στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Επιπρόσθετα πέρυσι εισπράχθηκαν έκτακτα έσοδα ύψους 691 εκατ. ευρώ επειδή μεγάλος αριθμός κερδοφόρων επιχειρήσεων (κυρίως τράπεζες ) εξόφλησαν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα κέρδη τους για τη χρήση του 2008. Φέτος τον Ιανουάριο το ποσό της έκτακτης εισφοράς που εισπράχθηκε ήταν μόλις 140 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να καταβάλουν φέτος έκτακτη εισφορά για τα κέρδη της χρήσης του 2009 προτίμησαν την καταβολή της σε δόσεις και πλήρωσαν μόνο την πρώτη δόση.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο