Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιτάχυνση πολιτικής δίκης και νέες ψηφιακές διαδικασίες με νομοσχέδιο

Επιτάχυνση πολιτικής δίκης και νέες ψηφιακές διαδικασίες με νομοσχέδιο             

 NΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, με το οποίο προβλέπονται καινοτομίες που αποσκοπούν στην επίσπευση του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων ενώ παρέχεται και η φόρμουλα ώστε να μπορούν να κατάσχονται από δανειστές για οφειλή προς τρίτους οι άυλες μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, που σύντομα θα φτάσει στη Βουλή, καθιστά δυνατή την πρακτική εφαρμογή της κατάσχεσης άυλων μετοχών, μεριδίων πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών μέσων που ήταν μεν επιτρεπτή μέχρι σήμερα αλλά αδύνατη πρακτικά αφού δεν ήταν προσδιορισμένο σε ποια κατηγορία ανήκουν. Με το νομοσχέδιο καθίσταται σαφής η δυνατότητα, ενώ το μέτρο επεκτείνεται και στα μερίσματα μετόχων από μετοχές τραπεζών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί κατ' αρχάς σε ιδιωτικές διαφορές, αλλά θεωρείται δεδομένο από νομικές πηγές πως θα επεκταθεί σύντομα και για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εντοπιστούν και να κατασχεθούν άυλοι τίτλοι μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα για τις οφειλές προς το Δημόσιο ισχύει ό,τι προβλέπει ο κώδικας περί δημοσίων εσόδων, ο οποίος αναμένεται επίσης να τροποποιηθεί.


Αύξηση χρηματικών ορίων
 

 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης αύξηση των χρηματικών ορίων για εκδίκαση υποθέσεων ανά δικαστήριο. Στο Eιρηνοδικείο θα εκδικάζονται πλέον διαφορές με χρηματικό αντικείμενο μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν μέχρι 12.000 ευρώ ενώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία θα εκδικάζονται στο εξής διαφορές μέχρι 120.000 ευρώ, ενώ σήμερα προβλεπόταν μέχρι 80.000 ευρώ και στα Πολυμελή Πρωτοδικεία από 120.000 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:

• Στόχος είναι να καθιερωθεί η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και ενδίκων μέσων. Eτσι, θεσπίζονται διαδικασίες «ψηφιακής δικαιοσύνης», δηλαδή οι διάδικοι θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της υπόθεσής τους.

• Διευρύνεται η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων και των Μονομελών Πρωτοδικείων.

• Ιδρύονται μονομελή Εφετεία.

• Παύει να είναι υποχρεωτικός ο εξώδικος συμβιβασμός ενώ προβλέπεται ότι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών θα μπορεί πλέον να γίνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

• Παύει ο προέλεγχος αιτήσεων αναίρεσης στον Aρειο Πάγο.

• Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι πλειοδότες υποχρεώνονται μετά τις γραπτές προσφορές εντός ημιώρου να υποβάλουν και προφορικές προσφορές.

Το νομοσχέδιο για την πολιτική δίκη, κατά τον κ. Καστανίδη, θα επιφέρει εντός 4-5 μηνών την αναγκαία σημαντική επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

 

Μισθοί δικαστών

 

Ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε πως δεν θα πειραχθούν από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου οι δικαστικοί λειτουργοί. «Οι δικαστές έχουν ειδικό καθεστώς από το Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αφορά και τους δικαστές το ειδικό μισθολόγιο», ανέφερε ο υπουργός.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο