Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γερμανική πρόταση για φόρο σε τράπεζες και χρηματιστήρια

Αν και οι δύο χώρες συμφωνούν στο φόρο αυτό, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που αντιτείνουν ότι επιβαλλόμενος θα «διώξει» πολλά επενδυτικά κεφάλαια.

Πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρωζώνη θα προωθήσει η Γερμανία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (14/3) κι ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε γνωστό ότι επιδίωξη τόσο του Βερολίνου όσο και της Βιέννης είναι οι 17 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ασχοληθούν με το ζήτημα της φορολόγησης των οικονομικών συναλλαγών σε χρηματιστήρια και τράπεζες.

«Επιθυμούμε, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν αναφορικά με αυτόν τον φόρο, που συντείνει στην κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φάιμαν επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η Ευρωζώνη θα συζητήσει τη δυνατότητα να επιβληθεί ο συγκεκριμένος φόρος.

Αν και οι δύο χώρες συμφωνούν στο φόρο αυτό, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που αντιτείνουν ότι επιβαλλόμενος θα «διώξει» πολλά επενδυτικά κεφάλαια.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπωθεί και στην τελευταία Σύνοδο της G20 που όμως δεν έτυχε αποδοχής. Πλέον η Γερμανία εστιάζει τις προσπάθειες της στην υιοθέτησή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από την Ευρωζώνη.

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Κομισιόν είχε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για την μελλοντική φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες περιελάμβαναν την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο φόρος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται μάλλον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και όχι χωριστά κάθε εμπλεκόμενος σε μια χρηματοπιστωτική συναλλαγή.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο