Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το Φορολογικό ΣχΝ

2 Μάρτιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ μετά τη συζήτηση στη Βουλή για το Φορολογικό ΣχΝ

«Ένα αυταρχικό νομοσχέδιο με στόχο τον «εγκλεισμό» της επιχειρηματικότητας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων επί του Σχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και η βαθιά ύφεση στην αγορά έχουν εγκλωβίσει τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας σε έναν κλοιό διαρκούς ανασφάλειας και σύγχυσης, θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι γεγονός ότι η σκληρή πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας έχει δημιουργήσει ένα εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, ενώ η δραστική μείωση εισοδημάτων, ιδίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, έχει στερήσει έσοδα από την αγορά.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οφείλουμε να αναζητήσουμε τις προσφορότερες λύσεις στα προβλήματα, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της αγοράς. Υπό αυτήν την έννοια, η περαιτέρω «σκλήρυνση» του φορολογικού καθεστώτος και η δρακόντεια «ποινικοποίηση» της λεγόμενης φορολογικής παραβατικότητας, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που φορτώνει κάθε επιχειρηματία με επιπλέον άγχος ότι τελικά δεν θα τα καταφέρει.

Ο έμπορος έρχεται να διαχειριστεί μία σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις: μία κρίση βαθιά που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας- ένα κράτος που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και μεταβάλλει τις προκείμενες των πολιτικών του προτάσεων ανά τρίμηνο, περίπου- ένα καταναλωτικό κοινό «γονατισμένο» από τη δυσπραγία- μία διάχυτη ανησυχία που ηγεμονεύει στο δημόσιο λόγο- και κυρίως μία στοχοποίησή του, από πολλές πλευρές, ως κυρίου υπευθύνου για την έλευση της κρίσης. Και όλα αυτά τη στιγμή που το τρέχον σχέδιο νόμου είναι το πέμπτο φορολογικό νομοσχέδιο τους τελευταίους δέκα μήνες και το δέκατο (10ο) νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις που καταθέτει αυτή η Κυβέρνηση σε διάστημα 14 μηνών. Κατανοείτε, βεβαίως, ότι όλα τα παραπάνω καθιστούν την τρέχουσα φορολογική «μεταρρύθμιση» έναν επιπλέον βραχνά για κάθε συνάδελφο και συντηρούν μια διαρκή ανασφάλεια. Πού είναι τελικά το απλό κατανοητό λειτουργικό και διαχρονικό φορολογικό πλαίσιο που περιμένει η αγορά τόσα χρόνια;

Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμόρφωσης μίας υγιούς φορολογικής συνείδησης στους πολίτες. Το εμπόριο και όλοι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες συμμετέχουμε στο κίνημα του «πληρώνω και ξαναπληρώνω». Και όταν δεν πληρώνω είναι γιατί δεν πληρώνομαι. Το ζήτημα είναι ότι η τρέχουσα τακτική του Υπουργείου παράγει περισσότερα «αντικίνητρα» από «κίνητρα». Με το «βούρδουλα» και το «μαστίγιο» δε φτιάχνεις συνεπείς φορολογούμενους. Κατασκευάζεις φοβισμένους ανθρώπους. Σε μια εποχή που όλοι μιλάμε για βελτίωση της ψυχολογίας και τους κλίματος της αγοράς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε μεθόδους φορολογικού εκβιασμού και φορολογικής βίας. Πώς θα σας φαινόταν εάν μετατρέπαμε και εμείς τα καταστήματα μας σε ΜΚΟ ή ανταλλακτήρια εμπορευμάτων και φορολογούμασταν στο επίπεδο της δωρεάς;

Όλοι οι συνάδελφοί μας βιώνουν μία πρωτοφανή πτώση στους τζίρους τους και τα «λουκέτα» είναι πλέον μία δυσάρεστη, αλλά κοινότοπη πραγματικότητα. Σίγουρα έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους και εσείς τους βοηθάτε προς αυτήν την επιδίωξη. Ουσιαστικά μας έχετε ρίξει «νοκ ντάουν» και το μόνο που επιχειρούμε σήμερα είναι να κερδίσουμε δύο-τρία σημεία, όπως:

    * Να μην φυλακίζεται η αξιοπρέπειά μας,
    * Να μην μετατρέπονται οι εφοριακοί σε πωλητές με το ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων,
    * Να μην επιβάλλονται φόροι αυθαίρετα και κατά προσέγγιση, όπως ο υπολογισμός του ΦΠΑ σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις.
    * Και τέλος να μην αυξήσετε έμμεσα τον ΦΠΑ κατά 2% με την επιβολή της προσαύξησης στις δόσεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει ένα διπλό στόχο: τρέχει πίσω από νέους φόρους και κυνηγά τους παλαιούς. Με όπλο το αυτόφωρο ξεκινά την επιχείρηση είσπραξης ΦΠΑ. Ωστόσο, η λανθασμένη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής, με τη μη έγκαιρη απόδοση ΦΠΑ και τις απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, αξιοπρέπειας αλλά και ανθρωπιάς. Η αυτόφωρη διαδικασία και οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, δείχνουν ξεκάθαρα πολιτική ανασφάλεια και ελεγκτική ανεπάρκεια αλλά κυρίως αναδεικνύουν την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Δυστυχώς, παρά τις παρεμβάσεις μας, ο νομοθέτης επιμένει σε ποινές από το πρώτο ευρώ, θεσπίζει τα αδικήματα της μη καταβολής φόρων ως διαρκή - επομένως και συνεχή αυτόφωρα - και οι πλημμεληματικές ποινές μετατρέπονται, πλέον σε κακουργηματικές. Η «αυστηροποίηση» των ποινών, κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκει το Υπουργείο, αλλά αντίθετα θα υποβαθμίσει τους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι το θετικό πρότυπο. Αμφιβάλλουμε εάν οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν διαρκή αποτελέσματα. Μήπως θα ήταν, άραγε, προτιμότερο να ξεκινήσετε από τα πιο απλά, όπως: η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και η αντικατάστασή του με ένα απλό σύστημα διακίνησης προϊόντων, η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών, ο διαχωρισμός βεβαίωσης οφειλής και τρόπου καταβολής και η πλήρης ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πύλης του taxis net;

Παρατηρούμε ότι στο Νσχ αγνοείται παντελώς η φοροδοτική ικανότητα Μμε επιχειρήσεων και πολιτών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Αντί στο στόχαστρο να βρίσκονται οι «καρxαρίες», τελικά «θηράματα» της άγρας φορολογικών εσόδων είναι οι «μαρίδες». Μπαίνουν στο ίδιο «χωνευτήρι» χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ ως «φοροφυγάς» στιγματίζεται όποιος χρωστά από 100 έως 1.000.000 ευρώ.

Ως θετικά σημεία του σχεδίου νόμου αξιολογούμε τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις, όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ -και ελπίζουμε χωρίς προσαυξήσεις-και ο συμψηφισμός των οφειλών με τις απαραίτητες όμως διευκρινήσεις. Επανερχόμαστε στην πρότασή μας για τη δημιουργία ενός αλληλόχρεου εξωλογιστικού λογαριασμού οφειλών μεταξύ κράτους και φορολογούμενων.

Η «ποινικοποίηση» της επιχειρηματικής δραστηριότητας φανερώνει έναν άλλου τύπου κρατισμό, ο οποίος εξαντλείται, σε αυτήν την περίπτωση, στη λογική της καταστολής. Ο «στιγματισμός» του επιχειρηματία δε θα περιορίσει τα «λουκέτα», δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ούτε θα επανακινήσει την οικονομία.

Το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνεται στο Μνημόνιο Ν4 (σημείο 10).

Αποφασίσατε τα μέτρα του σημερινού Ν/Σ τον Δεκέμβριου
Το ανακοινώσατε στην τρόικα τον Φεβρουάριο.
Και το φέρνετε προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή το Μάρτιο.
Μήπως δεν πρέπει να είναι αυτή η σωστή σειρά των πραγμάτων;»

Κλείνοντας επεσήμανε: «Κάθε νέο φορολογικό σύστημα ιδιαίτερα σε περίοδο ύφεσης έχει αμφίβολα αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων. Και όλα τα φορολογικά μέτρα πρέπει να έχουν αρχή και τέλος, ώστε να μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα. Προβείτε σε κινήσεις αντιστροφής του αρνητικού κλίματος. Δώστε κίνητρα για επενδύσεις. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε».


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης