Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ενιαίο μισθολόγιο: Περικοπές σε υψηλόμισθους, αυξήσεις σε χαμηλόμισθους

Να μειώσει την απόσταση μεταξύ των «ρετιρέ»  και των ….ισογείων του δημοσίου τομέα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το ενιαίο μισθολόγιο.

Και αυτό καθώς όπως σε  έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς η οποία βρίσκεται στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και  Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ τον μήνα ανάλογα το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνονται. Μάλιστα για τους υπαλλήλους με 33 χρόνια η διαφορά ξεπερνά και τα 1500 ευρώ.

Μοιραία θα  εκδηλωθεί νέος γύρος περικοπών για τους υπαλλήλους των «προνομιούχων»  υπουργείων όπως το Οικονομικών , το Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας  βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίου πανεπιστημίου φθάνουν στα 2070 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης , Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1520 ευρώ.

Τις χαμηλότερες αποδοχές ...λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας 1310 ευρώ τον μήνα, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του)  η “ψαλίδια” θα μειωθεί κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή θα υπάρξει ενιαία μισθολογική πολιτική για τους νεοεισερχόμενους και τμηματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εν ενεργεία . Γιατί θα προκύψουν μειώσεις αποδοχών σε ορισμένα υπουργεία για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Να υπενθυμίσουμε πως το 2010 οι περικοπές των επιδομάτων έφθασαν τον 20% και παράλληλα ψαλιδίστηκαν οι υπερωρίες και τα δώρα .

Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης θα προσδιορίζονται οι υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό και εκείνες με σημαντικές ελλείψεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα αποτελέσουν την βάση για την έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει ευρύτατα ο θεσμός των μετατάξεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε αρκετά υπουργεία λόγω  της εφαρμογής του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Στις επερχόμενες αλλαγές προεξέχουσα θέση έχουν η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η επανεξέταση του αριθμού των μισθολογικών κλιμακίων με την διεύρυνση των ετών παραμονής σε ένα κλιμάκιο από τα 2 έτη σε 3 ή 4 χρόνια.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο