Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Υποχρεωτική κατάθεση στο ΣΕΠΕ και των ατομικών συμβάσεων

Τέσσερα νέα μέτρα για τα εργασιακά έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη

Υποχρεωτική κατάθεση στο ΣΕΠΕ και των ατομικών συμβάσεων .

Τέσσερα νέα μέτρα για τα εργασιακά έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη

Την υποχρέωση των εργοδοτών να καταθέτουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας σχεδιάζει να θεσμοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να φέρει στο «φως» τις μειώσεις των μισθών που ήδη γίνονται λόγω της κρίσης σε ατομικό επίπεδο «ακυρώνοντας» την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που ζητεί η τρόικα μαζί με την κατάργηση της «αυτόματης» (με υπουργικές αποφάσεις) επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ηλεκτρονική κατάθεση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η παρακολούθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνεται στην ατζέντα των 4 νέων μέτρων για τις συμβάσεις εργασίας που έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη. Με βάση την ατζέντα του διαλόγου που έδωσε στους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων η υπουργός, και παρουσιάζει η «Η»:

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνεται, στο εξής, με «αντικειμενικά κριτήρια» (οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων ενός κλάδου, ανεργία, ύψος μισθολογικών αυξήσεων) και ύστερα από γνωμοδότηση των ίδιων των κοινωνικών εταίρων που θα συμμετέχουν στο αναβαθμισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ όσο και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επαναβεβαίωσαν χθες την απόφασή τους να «αντισταθούν» στις πιέσεις της τρόικας για την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. «Και οι κοινωνικοί εταίροι και οι κυβέρνηση έχουν λάβει σαφή αντίθετη θέση», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία έδωσε ένα μήνα προθεσμία στους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα επεκτείνονται οι συμβάσεις.

Ολες οι συμβάσεις (περιλαμβανομένων και των ατομικών) θα γνωστοποιούνται και θα ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους και το «ρεαλιστικό» ή μη ρεαλιστικό περιεχόμενό τους. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν ίσοι όροι για όλες τις μορφές των συμβάσεων. Και για το θέμα αυτό, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

Η ατζέντα του διαλόγου

1. Παρακολούθηση και κατάθεση ατομικών συμβάσεων εργασίας (δημιουργία προτύπου-φόρμας, διαδικασία μέσω ΣΕΠΕ) για αποτελεσματική παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς εργασίας.

2. Ρόλος Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) σε σχέση με Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), έγκριση πεπραγμένων ΣΕΠΕ από Ολομέλεια ΑΣΕ, άσκηση κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΣΕΠΕ από Ολομέλεια ΑΣΕ.

3. Οργάνωση και λειτουργία ΑΣΕ. Το ΑΣΕ ρυθμίζεται σήμερα με τον Οργανισμό του υπουργείου Εργασίας (ΠΔ 368/1989) και λειτουργεί σε Ολομέλεια και 4 Τμήματα. Στο τραπέζι του διαλόγου τίθενται η επανεξέταση συγκρότησης τμημάτων, οι επικαλύψεις με ΣΚΕΕΕ (π.χ. Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), η ενεργοποίηση Ολομέλειας και Τμημάτων του ΑΣΕ με ορισμένες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα, η προσαρμογή αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας και των Τμημάτων του στην ισχύουσα νομοθεσία με απάλειψη ανενεργών διατάξεων και η απαλλαγή του ΑΣΕ από γραφειοκρατικές διαδικασίες

4. Γνωμοδότηση του ΑΣΕ για την κήρυξη ή μη υποχρεωτικών συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας. Η εξέταση σύννομου και ρεαλιστικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και Διαιτητικών Αποφάσεων (ΔΑ). Επιλογή αντικειμενικών κριτηρίων για επέκταση ή μη συλλογικών συμβάσεων.

Οι αλλαγές
Παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά εργασίας με την κατάθεση ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι συμβάσεις (περιλαμβανομένων και των ατομικών) θα γνωστοποιούνται και θα ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους και το «ρεαλιστικό» ή μη περιεχόμενό τους.

Κήρυξη υποχρεωτικών συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας μετά τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description zacalys | Μαρτίου 1, 2011 10:07 π.μ. | Reply
Να ελεγχεται το νομιμο ή παρανομο των ατομικών συμβασεων, κατανοητό. Γραφειοκρατικό , απίθανα ανεφαρμοστο αλλά κατανοητό.
Να κρινεται το "ρεαλιστικό"μιας νόμιμης συμβάσεως ειναι αστειο! Ποιός θα το κρινει, η κ. Λούκα ή ο τοπικος επιθεωρητης??Και τι θα γινει αν το βρει μη ρεαλιστικό....??
" Το γαρ πολύ της θλιψεως γεννα παραφροσύνην"
image description PETROMANOF | Μαρτίου 1, 2011 11:11 π.μ. | Reply
ξερετε ποσα λεφτα πρεπει ομως να πληρωνει καθε επιχειρηση για να προλαβενει τοσες προσθετες υποχρεωσεις? ή ποσες εργατωρες πρεπει να χασει ο ιδιος αν τις αναλαβει ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο