Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ασφαλιστική κάλυψη σε ανέργους

Ρύθµιση για 400.000 άτοµα που δεν συµπληρώνουν τα απαιτούµενα ένσηµα για να έχουν περίθαλψη

Η πρόβλεψη για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων περιλαµβάνεται στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) µαζί µε τις ρυθµίσεις για την έκδοση προσωρινής σύνταξης και της κάρτας εργασίας. Από το προωθούµενο µέτρο θα ωφεληθούν όσοι είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά µε αποτέλεσµα να µη συµπληρώνουν τον απαιτούµενο αριθµό ενσήµων για να έχουν περίθαλψη.

Η κάλυψη αυτή θα αφορά:

Ανέργους ηλικίας µέχρι30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆. Ανέργους ηλικίας 30 ετών καιάνωπου έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό έτος ηλικίας προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.

Εργαζοµένους πουσυµπλήρωσαν το 2010 50 ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα).

Ιατροφαρµακευτική κάλυψη για δύο χρόνια µετά τη διακοπή της δραστηριότητάς τους παρέχεται ήδη από τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών στους ασφαλισµένους από 30 µέχρι και 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Εχουν πραγµατοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισµού 600 ηµέρες εργασίας ή δύο χρόνιακαι το κατώτατο όριο των 600 ηµερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ηµέρες ή τέσσερις µήνες κάθε χρόνο µετά τη συµπλήρωση 4.500 ηµερών ή 15 ετών ασφάλισης.

∆εν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο ∆ηµόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισµό.

Στο ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ θα προβλέπονται και τα εξής:

Αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του ΕΚΑΣ που λαµβάνουν 350.000 χαµηλοσυνταξιούχοι.

n Αναθεώρησητων ρυθµίσεων για τους δηµοσίους υπαλλήλους που παίρνουν και τησύνταξη του/της συζύγου. Το µέτρο αφορά περίπου 50.000 άτοµα.

Εκδοση προσωρινής σύνταξης από όλα τα ασφαλιστικά ταµεία. Υπολογίζεται πως η ρύθµιση θα αφορά 60.000

δικαιούχους τον χρόνο, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σταεπικουρικά ταµεία. Η σχετικήρύθµιση θα αρχίσει να εφαρµόζεται από την άνοιξη. Στόχος είναι να απονέµεται προσωρινή σύνταξη - εξπρές σε ποσό που θα πλησιάζει τοπραγµατικό ακόµα και κατά 90%-95%.

Η ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Από την1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρµογή της ηλεκτρονικής κάρταςεργασίας µε «αντάλλαγµα» τη µείωσητων ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε πρώτη φάση. Το µέτρο θα εφαρµοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.

Οπως προκύπτει από τη σχετική ρύθµιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόµενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστηµα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώραςπροσέλευσης καιτης ώρας αποχώρησης από την εργασία θα πληρώνουν πρόστιµα. Πρόστιµο και τρίµηνηκατάργηση τηςέκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορέςθα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν, αλλά δεν χρησιµοποιήσουν το νέο σύστηµα.

Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορώνθα είναι αρχικά 10% (θα οριστείµε υπουργική απόφαση, αν το όφελος επιµερίζεται στον εργοδότη και στονεργαζόµενο) και θα φτάσει σε βάθος χρόνουτο 25%.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο