Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

«Ανθεί» η μαύρη Εργασία - Σε ποσοστό 25% οι ανασφάλιστοι - ελλειματικά τα ταμεία

Ανασφάλιστοι είναι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, ενώ οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος εξ αυτού του λόγου φθάνουν τα 85 δις. ετησίως. Σύμφωνα με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του 2010 το 25% των εργαζομένων παραμένει ανασφάλιστο με ολέθρια αποτελέσματα για τα έσοδα των ταμείων.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μ. Χάλαρης μιλώντας στη συνάντηση εργασίας για την εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα μικτά κλιμάκια των Επιθεωρητών Εργασίας διενήργησαν ελέγχους σε 27.538 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου της χώρας.
Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι ανήλθαν στις 77.666 άτομα με τον αριθμό των ανασφάλιστων να ανέρχεται στις 19.435. Από αυτούς, οι 6.687 ήταν αλλοδαποί (ποσοστό 31,54% επί του συνόλου των 21.199 ξένων εργαζόμενων που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι).

Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία ήταν 12.748 (ποσοστό 22,58% επί του συνόλου των 56.467 εργαζόμενων ημεδαπών στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν).

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανήλθαν στα 9,3 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι «πέραν κάθε αμφισβήτησης, το φαινόμενο της παραοικονομίας αποτελεί σκόπελο στην προοπτική ανάπτυξης της κάθε χώρας… Σε έρευνα γερμανικού πανεπιστημίου για την έκταση της “μαύρης αγοράς” σε 21 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πρωταθλήτρια, καθώς το 25% της παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά, με αποτέλεσμα το Κράτος να χάνει έσοδα της τάξεως των 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη μεταξύ των μελών των 27 χωρών της ΕΕ».

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο