Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στις 25 Μαρτίου οι αποφάσεις

Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε "κουρέματος" γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.

Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

"Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει", δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, είπε ο κ. Έτσντεμιρ και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων.

Συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με Β. Σόιμπλε

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του "πακέτου", στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία "ανοιχτή" διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011).

Η γερμανική πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

Πηγή ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο