Τελεσίγραφο Εφορίας σε 590.000 οφειλέτες - Με το έντυπο Ε1 της δήλωσης θα καλούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Φεβρουάριος 2011
Taxheaven.gr

 
«Περάστε να πληρώσετε», λέει η Εφορία σε 590.000 φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν κλήση μαζί με το έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2011 να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους, διαφορετικά απειλούνται με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων, ενώ πιθανόν να ενεργοποιηθεί ακόμη και το Αυτόφωρο, όταν θα ισχύσουν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο έντυπο Ε1 που θα παραλάβουν, θα υπάρχει ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της, καθώς οι 590.000 αυτοί φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί μέσω του Τaxisnet έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι με όποιον τρόπο και να αποστείλουν τη δήλωσή τους, είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, ο εφοριακός θα βλέπει πάνω στο έντυπο ότι χρωστούν καθώς και το ακριβές ποσό της οφειλής τους, συνεπώς δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν την πληρωμή του. Τέτοιες οφειλές μπορεί να είναι από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, καθώς και κλήσεις της Τροχαίας (όχι όμως και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία).

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχίζει την εκτύπωση και αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011. Φέτος, θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκατ. δηλώσεις (αντί για 5,6 εκατ. που στάλθηκαν πέρσι), καθώς εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων θα υποβάλει τις δηλώσεις του ηλεκτρονικά. Η πλειονότητα όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, αναμένεται να κάνει το ίδιο και φέτος, και το υπουργείο εκτιμά ότι το σύνολο όσων θα προτιμήσουν τις υπηρεσίες του Τaxisnet θα ανέλθει φέτος σε 1,7 εκατομμύρια.

Για πρώτη φορά φέτος, οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν θα λάβουν τυπωμένα έντυπα και οδηγίες υποβολής της δήλωσης, αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά μέσω του Διαδικτύου. Το υπουργείο σημειώνει ότι με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκατ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2).

Οι προθεσμίες
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική πλέον για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή έχουν επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Επίσης, από την υποβολή δήλωσης εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκινήτου κ.λπ.).

Σύμφωνα με το βιβλιαράκι της Εφορίας- και εφόσον δεν δοθεί κάποιων ημερών παράταση από το υπουργείο όπως εξετάζεται να γίνει- η περίοδος έναρξης υποβολής των δηλώσεων αρχίζει με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έχοντες ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, από 1 ως 16 Μαρτίου (οι ίδιες ημερομηνίες αφορούν και τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστημα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν μεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας (18 Απριλίου - 4 Μαΐου) και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες με βιβλία β΄ και γ΄ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Πηγή Τα Νέα