Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Σε βαρέα και σε ανθυγιεινά διαχωρίζονται τα επαγγέλματα έναντι της λίστας των ΒΑΕ

ΣTHN κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά προχωρά τελικά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι σε ενιαία λίστα, υιοθετώντας το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που εκπονήθηκε το 2009. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε με τους εκπροσώπους της τρόικας τη λίστα των ΒΑΕ, όπως τη σχημάτισε η επιτροπή Μπεχράκη και ότι ήδη δρομολογείται το τελευταίο σκέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, ήτοι ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά. Σημειώνεται ότι η τότε υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δεν είχε δεχθεί την υιοθέτηση του πορίσματος, κατόπιν σφοδρής αντίδρασης των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από τη λίστα θα συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια αργότερα. Αναλυτικότερα, η επιτροπή εισηγείται το 58% των ειδικοτήτων να βγει από τον κατάλογο, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας. Υπολογίζεται ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται αφορούν περίπου 250.000 εργαζομένους.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανομένους. H επιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ είναι οι εξής:

- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 7 χρόνια νωρίτερα.

- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα.

- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 3 χρόνια νωρίτερα.

Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 18 μήνες νωρίτερα.

Οι βασικές επιπτώσεις για όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι

εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840 ευρώ.

 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο