Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση σχετικά με την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κοινοποίησε στο Υπουργείο Οικονομικών, χθες, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, γνωμοδότηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων με τα στοιχεία μητρώου των φορολογουμένων για το σκοπό της επαλήθευσης των στοιχείων τους είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, τα φορολογικά δεδομένα που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα...

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κοινοποίησε στο Υπουργείο Οικονομικών, χθες, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, γνωμοδότηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο.  Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων με τα στοιχεία μητρώου των φορολογουμένων για το σκοπό της επαλήθευσης των στοιχείων τους είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, τα φορολογικά δεδομένα που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα δεν συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συνεπώς μπορούν να δημοσιευτούν ελεύθερα. Αντίθετα, σύμφωνα με την Αρχή, η δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων και τον φόρο που κατέβαλαν δεν είναι αναγκαίο, πρόσφορο και αναλογικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  Τέλος, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θεωρεί σκόπιμο να εισαχθεί σαφής νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική υπηρεσία επαλήθευσης στοιχείων μητρώου καθώς και για τη μη δυνατότητα εμπορικής χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται στους φορολογικούς καταλόγους.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη του τη γνωμοδότηση, ήδη, έχει εισάγει στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, διατάξεις για την επαλήθευση στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων, καθώς και για την δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έχοντας γνώμονα τη διαφάνεια και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.Δείτε τη γνωμοδότηση 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως συνημμένο αρχείο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο