Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με πλεόνασμα 352 εκατ. ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2011 στα 352 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010. H εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 4,9 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το 2010 (+16%), καθώς και τη μείωση των δαπανών κατά 3% στα 4,2 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων εμφάνισε έλλειμμα 206 εκατ. ευρω έναντι πλεονάσματος 129 εκατ. ευρω πέρυσι, ενώ το κονδύλι για τόκους διαμορφώθηκε στα 579 εκατ. ευρω από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο προϋπολογισμός, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, εμφάνισε (σε ταμειακή βάση πάντα) πρωτογενές πλεόνασμα 924 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

 
Στη Bουλή η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος καταθέτει σήμερα στη Βουλή την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της ΤτΕ θα επισημαίνει ότι η ύφεση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται περίπου στο 3%, ζητώντας ταυτόχρονα επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και για τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο της σπατάλης. Χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία χαρακτηρίζεται επιτακτική.

Σε ό,τι αφορά το πιστωτικό σύστημα, θα διατυπώνονται συστάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα τονίζεται η ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Παράλληλα θα γίνεται αναφορά στη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών για το 9μηνο του 2010.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο