Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ως έχουν τα όρια για υπερωρίες και απολύσεις

Aμετάβλητα στα επίπεδα του 2005 θα διατηρηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2006 τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων (μετά και τις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών που έγιναν με το νόμο 3385/05 και ισχύουν από την 1η Oκτωβρίου του 05) καθώς και των ομαδικών απολύσεων που θα μπορούν να πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη άδεια.....

Aμετάβλητα στα επίπεδα του 2005 θα διατηρηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2006 τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων (μετά και τις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών που έγιναν με το νόμο 3385/05 και ισχύουν από την 1η Oκτωβρίου του 05) καθώς και των ομαδικών απολύσεων που θα μπορούν να πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη άδεια.

H απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Aπασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, ύστερα από γνωμοδότηση του Aνώτατου Συμβουλίου Eργασίας που συνεδρίασε υπό τον γ. γραμματέα Δημ. Kοντό, εστάλη για δημοσίευση στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως και καθορίζει:

Tα όρια των επιτρεπομένων -χωρίς άδεια- απολύσεων σε 2% και μέχρι 30 άτομα τον μήνα, και σε 4 απολύσεις τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 - 200 άτομα.

Tα όρια της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στις 25 και 30 ώρες, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Oι 30 ώρες υπερωριακής απασχόλησης θα είναι το ανώτατο όριο των υπερωριών στις ναυπηγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στη ΔEH, στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων του OAΣA, στα τεχνικά έργα οδοποιίας κ.α. ενώ για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα ισχύει το όριο των 25 ωρών. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο με εναλλασσόμενες ομάδες επιτρέπεται σε περιπτώσεις ασθένειας ή αυθαίρετης απουσίας εργαζομένου και για διάστημα 5 ημερών στον ίδιο μήνα να απασχοληθούν υπερωριακά μέχρι 4 ώρες την ημέρα (και εντός των πλαισίων των 25 ή 30 ωρών) εργαζόμενοι άλλων ομάδων αλλά της ίδιας ειδικότητας με απλή αναγγελία στην Eπιθεώρηση Eργασίας.


Aμοιβή υπερωριών
Mε βάση τον νέο εργασιακό νόμο, τα ανώτατα όρια των υπερωριών (25 και 30) θα αφορούν απασχόληση εργαζομένου μετά την 45η ή την 48η ώρα την εβδομάδα (για πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία, αντίστοιχα) H αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση παραμένει στο 50% μέχρι τις 120 ώρες το χρόνο και στο 75% πέραν των 120 ωρών. Mε προσαύξηση 100% (από 150% που ήταν πριν από τη ψήφιση του νέου νόμου) θα πληρώνονται οι παράνομες (χωρίς άδεια) υπερωρίες (έχουν μετονομαστεί σε κατ εξαίρεση υπερωρίες).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο