Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας-Παπακωνσταντίνου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Σε θρίλερ εξελίσσεται η νύχτα για την κυβέρνηση με την τρόικα να είναι οργισμένη για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες δεν έχουν «περπατήσει» έτσι όπως θα έπρεπε κανονικά.  Ήδη οι επικεφαλής του κλιμακίου ελεγκτών ανακοίνωσαν πως αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου "για αργότερα".

Το θέμα των συμβάσεων θα παρακολουθείται στενά από την τρόικα και δη μέχρι τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο θα υπάρξει νεότερη αξιολόγηση από τους ξένους.

Άλλα μέτωπα για τα οποία η Τρόικα εκτίμησε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδο είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η εικόνα των χρεών της γενικής κυβέρνησης, 

Η ανησυχία των επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Ενωση), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) γιʼ αυτά τα θέματα εκφράστηκε στη μαραθώνια  σύσκεψη που είχαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η συνάντηση η οποία διήρκησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες στάθηκε αφορμή να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί Συνέντευξη Τύπου  της Τρόικας για την τρίτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Κατά τις πληροφορίες στην σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών οι αξιωματούχοι της Τρόικας άσκησαν εντονότατες πιέσεις για αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις που εμμέσως θα οδηγήσουν σε περικοπές των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι οι ξένοι επεσήμαναν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι από στοιχεία που συγκέντρωσε το τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα εξακολουθούν να «προστατεύονται» οι κλαδικές συμβάσεις. Και ότι το εύρος εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι άκρως περιορισμένο.   

Μετά από αυτό οι ξένοι άσκησαν εντονότατες πιέσεις στον υπουργό για νομοθετικές αλλαγές υπέρ της εφαρμογής των επιχειρησιακών ενώ συνέστησαν ακόμη και τις ατομικές συμβάσεις.  Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι σε κάθε περίπτωση η έμμεση μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θέλουν να αποφύγουν την οριζόντια μείωση τους ή την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού -όπως διακηρύσσεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες από τα κυβερνητικά στελέχη.

Όλα αυτά όμως θα συζητηθούν στην αξιολόγηση του Ιουνίου που θα κάνει η Τρόικα με την κυβέρνηση να παίνει παράταση ολίγων μηνών.   

Εκτός από τις επιχειρησιακές συμβάσεις άλλα σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ήταν:

-          Οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων στις τράπεζες (ειδικά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου).

-          Η εικόνα των χρεών της Γενικής κυβέρνησης, αφού 650 Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα και Ταμεία δεν έχουν αποστείλει κανένα στοιχείο για τα οικονομικά τους.  Μάλιστα ελοχεύει ο κίνδυνος νέας εκτίναξης του ελλείμματος του 2010 δηλαδή πολύ πάνω από το 9,4% που δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και  το 10%.  Τα τελικά στοιχεία θα δοθούν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου από την Eurostat, της οποίας κλιμάκιο φθάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για τον τελευταίο έλεγχο.

-          Τα μέτρα λιτότητας 2012-2015, τα οποία πήραν αναβολή για τον Μάιο αφού προηγηθεί  κοινωνικός και διακομματικός διάλογος. Το πακέτο των νέων μέτρων θα φθάνει τα 15 δις. ευρώ.

-          Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες επίσης πήραν αναβολή για μετά το καλοκαίρι.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Φεβρουαρίου 11, 2011 8:40 π.μ. | Reply
Έτσι, καλά σας κάνουν, συνεχίστε να τους ψηφίζετε..
image description AlexanderRS | Φεβρουαρίου 11, 2011 6:29 μ.μ. | Reply
έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανων-καί εξοργιστικά-αντιδραστικών απ τη μια, να απευθύνεται σε κοιμησμένους απ' την άλλη...
ο Έλληνας είναι άξιος της μοίρας του, όλοι παραπονιούνται αλλά ουδεις λαμβάνει πρωτοβουλία. όλοι περιμένουν τον διπλανό τους...
ε, όσο θα επικρατεί αυτή η κατάσταση της αδρανοποίησης καί της εύκολης λύσης τόσο χειρότερη θα γίνεται η ζωή μας...με τις υγείες μας
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο