Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς λουκέτο οδηγείται πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις

Πάνω από μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα (μέχρι τα μέσα του 2012) και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου, κατά την άποψη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC. Αυτή τη φορά η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο δείγμα που έχει γίνει δηλαδή σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.

Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά το Πάσχα αλλά από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα ότι ''αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν κάψει ότι λίπος είχαν και τώρα προχωρούν σε απολύσεις ή λουκέτα τρώγοντας πλέον από τις σάρκες τους'' όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MARC κ. Γερακης.

''Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο. Λαμβάνουμε τα ευρήματα της έρευνας ως παραδοχές διότι διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε στην άκρη του γκρεμού αλλά έχει αρχίσει η κατηφόρα και τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ότι άνοιξαν το 2010 περισσότερες επιχειρήσεις από ότι έχουν κλείσει δεν σημαίνει ότι είναι θετική εξέλιξη. Είναι η φυσική κατάσταση μιας αγοράς που αλλάζει αλλά η αντιστοιχία αυτών των δύο δεικτών είναι το σημαντικό στοιχείο καθώς αν κλείσει η ψαλίδα και φτάσει ο δείκτης να δείχνει ότι περισσότερες κλείνουν από αυτές που ανοίγουν αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στην πλήρη καταστροφή'' ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ασημακόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούλιο η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζει αυτό το ποσοστό στα 225.000 λουκέτα ενώ εμφανίζεται άλλο ένα ποσοστό 220.000 που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα ''μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους''.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010 ενώ σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας και η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι βασικός στόχος των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ακόμα, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.

Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης αφού 2 στις 10 των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε στις τράπεζες μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους. Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν ένα κρατικό φορέα που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.

Ανησυχητικό χαρακτηρίζεται το ότι το 41,3% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία διότι αυτό έχει επίπτωση και στις επενδύσεις καθώς υπάρχει στασιμότητα. Και υπάρχει δυσπιστία με βάση αυτή την κατάσταση για τη δυνατότητα απορρόφησης από την επιχειρηματικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Κατά τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ το καλύτερο κίνητρο για να σπάσει ο πάγος της αποεπένδυσης που υπάρχει τώρα στην αγορά είναι οι φοροαπαλλαγές για πάγιες επενδύσεις.

Υπάρχουν κλάδοι που έχει μειωθεί ο τζίρους τους μέχρι 63% (αυτοκίνητο, οικοδομή κλπ) και το 85% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι επιπλέον φόροι δεν θα πιάσουν τόπο.

Σε ότι φορά στη ρευστότητα σημειώνεται ότι από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών προκύπτει ότι το 36% των επιχειρήσεων θέλουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές να είναι το πολύ δίμηνες και γίνεται μια προσπάθεια συνεργασίας με την κυβέρνηση ώστε σε βάθος χρόνου 4ετίας να έχει συρρικνωθεί ο χρόνος της μεταχρονολόγησης στους 4-5 μήνες.

''Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί δεν φοβόντουσαν τόσο πολύ ότι θα κλείσουν την επιχειρησή τους την επόμενη χρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτή την έρευνα οι συνεντεύξεις χαρακτηρίζονται ως ... παγωμένες. Δηλαδή υπάρχει έντονη αμηχανία στους επιχειρηματίες για το μέλλον'' σχολίασε ο εκπρόσωπος της MARC.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να εξετάσει η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ να υπάρξει ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εξορθολογισμό των πληρωμών και να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς σε ότι αφορά στα ενοίκια της επαγγελματική στέγης καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που ως αντίδραση στην κατάσταση που βιώνει θεωρεί ως λύση να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Από 43,5% που ήταν υπέρ αυτής της λύσης στην προηγούμενη έρευνα το ποσοστό αυτό ανέβηκε τώρα στο 51,7%.

Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμό της κρατικής μηχανής και ένα κράτος αρωγό της επιχειρηματικότητας. ''Μία Κυβέρνηση η οποία όπως σημείωσε ο πρόεδρος όλα γίνονται χωρίς σχέδιο και μελέτες ενώ όπως ανέφερε έχει καθυστερήσει επικίνδυνα τη συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς'' όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο