Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου - Δεν κόβω άλλo μισθούς και συντάξεις, ούτε αυξάνω το ΦΠΑ

10 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σαφές μήνυμα πρός τους υπουργούς ότι χρειάζονται μέτρα για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο της, που είναι η επιστροφή στις αγορές και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους με ίδιους πόρους από το 2015 και μετά, θα μεταδώσει με την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός επί των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στην τοποθέτησή του για την υποχρέωση κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Μάιο και θα αποτελέσει το «διαβατήριο» της χώρας για τις αγορές και την εγγύηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα τονίσει:  «Δεν προτίθεμαι να προχωρήσω σε άλλες περικοπές μισθών ή συντάξεων ούτε να αυξήσω το ΦΠΑ, αυτό θα ήταν καταστροφικό».

Και θα σημειώσει ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές των δαπανών ώστε τα επόμενα χρόνια να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός με τελικό στόχο το 2015 να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5% του ΑΕΠ ώστε να εξυπηρετούνται οι τόκοι του δημοσίου χρέους με ίδιους πόρους.

Στην ταχύτερη έξοδο από αυτή την επώδυνη προσπάθεια μπορεί να συντελέσει μόνο η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς ώστε αφ΄ενός να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου κι αφετέρου να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Ολα αυτά θα προβλέπονται στο τριετές πρόγραμμα το οποίο ήδη συζητείται με την τρόικα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως θα σημειώσει ο υπουργός «το ζητούμενο στην προσπάθειά μας είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015 και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σ΄αυτό. Θα κάνουμε ένα διάλογο με οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο».

Στο Υπουργικό λόγω των έντονων διαφωνιών που εκφράστηκαν από τους υπουργούς Αμυνας Ευ. Βενιζέλο και Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη επί του φορολογικού νομοσχεδίου και της πρότασης να οδηγούνται στο αυτόφωρο οι κατά σύστημα φοροφυγάδες, το πιθανότερο είναι να μην συζητήσει το θέμα και να πάει για την επόμενη εβδομάδα.

Αλλωστε σήμερα η ατζέντα είναι φορτωμένη καθώς στη συνεδρίαση θα παρίσταται ο Γιόσκα Φίσερ και ο αρχιτέκτονας Αλ. Τομπάζης

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης