Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράταση έως το 2015 για το Μνημόνιο

Επεκτείνεται κατά έναν επιπλέον χρόνο το Μνημόνιο, όπως αποκάλυψε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Επεκτείνεται κατά έναν επιπλέον χρόνο το Μνημόνιο, όπως αποκάλυψε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, θα κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι τον προσεχή Μάιο. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως η νέα αυτή εξέλιξη, που θα προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδος μέσα από το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2014, έρχεται μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι κατ' απαίτηση της τρόικας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για το νέο κείμενο θα γίνει προσπάθεια πολιτικής συναίνεσης και για το σκοπό αυτό θα υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και διακεκριμένους οικονομολόγους, ώστε να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις για τις δαπάνες αλλά και την ανάπτυξη ανά υπουργείο, για να μεγιστοποιηθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, φαίνεται να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, ωστόσο δεν γίνεται το ίδιο με την υλοποίησή τους, αφού διαπίστωσε σοβαρές αστοχίες και καθυστερήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καθοριστεί ακόμη -και προφανώς δεν θα συμβεί μέσα στην παρούσα περίοδο, που είναι η τρόικα στην Αθήνα- η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Για το 2015, όπου θα ισχύσει το νέο Μνημόνιο, ίσως είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για το περιεχόμενό του. Οι ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφού -όπως δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- η τρόικα απαιτεί την επίσπευση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί στο τραπέζι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αποκρατικοποιήσεις και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συζητηθεί ονόματα επιχειρήσεων που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα. Ενα ακόμη θέμα που έθεσε επί τάπητος η τρόικα είναι η μείωση των κονδυλίων για φορείς του Δημοσίου που δίνουν στοιχεία στην κεντρική κυβέρνηση, ενώ, επίσης, έδωσαν μεγάλο βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ζήτησαν το νομοσχέδιο να γίνει πιο αυστηρό. Μετά από αυτή την εξέλιξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά σε αυτό της επόμενης εβδομάδος. Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις φαίνεται να δίνεται μία μικρή περίοδος χάριτος, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πείσει τους ελεγκτές ότι ο νόμος είναι αποτελεσματικός.

Τέλος, τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ώστε να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο