Πάνω από 170.000 «λουκέτα» στη διετία

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Φεβρουάριος 2011
Τα «λουκέτα» επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν πιθανότατα κατά πολύ των αριθμό των 170.000 τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της τρίτης κατά σειρά έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ τον τελευταίο χρόνο, που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα παρουσιαστεί σήμερα. Taxheaven.gr

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (έως 49 άτομα προσωπικό), δείχνει περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, ο αριθμός των λουκέτων τη διετία αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις της προηγούμενης έρευνας (το περασμένο καλοκαίρι), που μιλούσαν για 170.000 λουκέτα ΜΜΕ και απώλεια έως 300.000 θέσεων εργασίας εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Απώλεια τζίρου
Η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, τις εκτιμήσεις για μεγάλη απώλεια τζίρου το 2010, τάση που φαίνεται να συνεχίζεται και το 2011, ενώ η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη στάση των τραπεζών. Σημαντικό, επίσης, εύρημα θεωρείται η διαπίστωση ότι οι ΜΜΕ έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους προς το Δημόσιο, ενώ εκφράζεται έντονα και η τάση για γενικευμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Οι προβλέψεις που διατυπώνονται στην έρευνα, μιλούν για περαιτέρω επιδείνωση το 2011, με αύξηση των λουκέτων, μείωση των επενδύσεων και της ρευστότητας και περαιτέρω πτώση του τζίρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 διαγράφηκαν από τα μητρώα των Επιμελητηρίων πάνω από 55.000 επιχειρήσεις, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των λουκέτων είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες δεν δηλώνουν αμέσως την αναστολή των εργασιών της επιχείρησής τους στο Επιμελητήριο.

Χωρίς εξάρτηση
Οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επιβιώσουν ευκολότερα το δύσκολο 2011, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, είναι εκείνες που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις τράπεζες, αυτοχρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους και δεν έχουν υψηλές αναλογικές δαπάνες ενοικίων και μισθολογικού κόστους. Όμως, αυτές οι επιχειρήσεις είναι δυστυχώς όλο και λιγότερες...

Πηγή Ημερησία