Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Spiegel: Στα 600 δισ. ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Το περιοδικό Spiegel καταγράφει με ενδιαφέρον τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Για άλλους είναι υπερβολή, για άλλους πραγματικότητα; Στα 600 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, ποσό που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε συμφωνία με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Το περιοδικό Spiegel καταγράφει με ενδιαφέρον και τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

«Ελλάδα: επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», είναι ο τίτλος σύντομου ρεπορτάζ στο ίδιο περιοδικό για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες:

«Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν 'διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών'.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι Έλληνες έχουν καταθέσει στην Ελβετία γύρω στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι στην ίδια τους τη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Μια κοινή επιτροπή ελέγχου, όπως υφίσταται ήδη και με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.»

Ωστόσο το πόσο που αναφέρει το περιοδικό Spiegel μπορεί να φαντάζει υπερβολικό...

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ελβετικών τραπεζών, τα κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκουν «καταφύγιο» στην Ελβετία φθάνουν τα 800 δις. ευρώ: δηλαδή, ακόμη και ένας φόρος διακράτησης με χαμηλό συντελεστή 5% θα απέδιδε έσοδα 40 δις. ευρώ το χρόνο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις! Από αυτά τα 800 δις, αποκλείεται τα 600  δις , να προέρχονται από Έλληνες μεγαλοκαταθέτες των Άλπεων...

Πηγή: Επίκαιρο
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο