Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Σαρωτική» ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΣXEΔIO για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει το Yπουργείο Οικονομικών, με την παροχή κινήτρων για να κλείσουν οφειλές και βιβλία οι φορολογούμενοι ούτως ώστε το Δημόσιο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 36 δισ. ευρώ μπορούν τελικά να ρυθμιστούν, ούτως ώστε να αποφασίσει ποια θα «κυνηγήσει» με κατασχέσεις και ποια θα διαγράψει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση, με χρόνο αναφοράς τον Οκτώβριο 2010, θα είναι σαρωτική, καθώς θα αφορά κάθε είδους οφειλές (από ΦΠΑ μέχρι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου). Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, είτε με δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζει και το πόσο θα μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου και για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται και άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

 

Πού έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα

 

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009 έφτασε στα 36,8 δισ. ευρώ, ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:

• 33,55 δισ. ευρώ, που είναι τα βεβαιωθέντα έσοδα στις ΔΟΥ.

• 3,3 δισ. ευρώ, που είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων.

Oπως παρατηρεί το Eλεγκτικό Συνέδριο, από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τα μη φορολογικά έσοδα, όπου το ποσοστό είσπραξης έναντι των βεβαιωθέντων διαμορφώθηκε στο 13,5%, ενώ στα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το ποσοστό είσπραξης ήταν 63,8% επί των βεβαιωθέντων.

 Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο