Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Σαρωτική» ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

7 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • ΣXEΔIO για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει το Yπουργείο Οικονομικών, με την παροχή κινήτρων για να κλείσουν οφειλές και βιβλία οι φορολογούμενοι ούτως ώστε το Δημόσιο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 36 δισ. ευρώ μπορούν τελικά να ρυθμιστούν, ούτως ώστε να αποφασίσει ποια θα «κυνηγήσει» με κατασχέσεις και ποια θα διαγράψει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση, με χρόνο αναφοράς τον Οκτώβριο 2010, θα είναι σαρωτική, καθώς θα αφορά κάθε είδους οφειλές (από ΦΠΑ μέχρι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου). Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, είτε με δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζει και το πόσο θα μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου και για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται και άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

 

Πού έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα

 

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009 έφτασε στα 36,8 δισ. ευρώ, ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:

• 33,55 δισ. ευρώ, που είναι τα βεβαιωθέντα έσοδα στις ΔΟΥ.

• 3,3 δισ. ευρώ, που είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων.

Oπως παρατηρεί το Eλεγκτικό Συνέδριο, από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τα μη φορολογικά έσοδα, όπου το ποσοστό είσπραξης έναντι των βεβαιωθέντων διαμορφώθηκε στο 13,5%, ενώ στα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το ποσοστό είσπραξης ήταν 63,8% επί των βεβαιωθέντων.

 Πηγή Express



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης