Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Ψηφιακή υπηρεσία για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας ακινήτων

Ψηφιακή υπηρεσία για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας ακινήτων σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανάπτυξη της εν λόγω υπηρεσίας έχει ενταχθεί στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και αφορά το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων». Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το εάν η νέα υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ταυτόχρονα με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στόχος της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι να καταστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων φιλικός προς το χρήστη, είτε αυτός είναι φορολογούμενος, είτε είναι φορέας εμπλεκόμενος στη διαδικασία υπολογισμού του κόστους γης.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχονται πληροφορίες όπως η τιμή ζώνης, ο συντελεστής εμπορικότητας, κ.α., ενώ θα υποβοηθείται ο πολίτης για τη συμπλήρωση της κατάλληλης φόρμας υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του.  Μεταξύ άλλων η νέα υπηρεσία θα ενημερώνει για το πότε μια περιοχή εντάχθηκε στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, προσφέροντας τα στοιχεία του Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της ένταξης, άλλες πληροφορίες.

Καινοτομία του ψηφιακού συστήματος είναι η υποβοήθηση της δημιουργίας και επεξεργασίας «προτεινόμενης τιμής ζώνης» με ανάπτυξη πληροφοριακής υποδομής με αγοραίες τιμές ακινήτων από φορείς (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδας), ιδιώτες, επιτροπές τοπικών Εφοριών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι τιμές αυτές, για τις οποίες θα χρησιμοποιούνται συντελεστές βαρύτητας βάσει κριτηρίων, θα συλλέγονται από το Τμήμα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ενημερώνει για τις μεταβολές των αντικειμενικών τιμών.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί «Τράπεζα Τιμών», η οποία θα αποτελεί πηγή πληροφοριών για όλες τις δικαιοπραξίες (μισθώσεις) και θα διευκολύνει την άσκηση πολιτικής στην δημόσια περιουσία (π.χ. προσδιορισμός «τεκμαρτού μισθώματος»), στην αντικειμενικοποίηση των προστίμων αυθαιρέτου χρήσης και γενικά θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, θα δημιουργηθεί ψηφιακός οδηγός υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας ακινήτου και διαδραστικός χάρτης με τις τιμές ζώνης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο